”En ren skandal” – politiker rasar efter helikoptergranskningen

Uppdaterad
Publicerad

Flera försvarspolitiker är mycket kritiska efter SVT:s granskning av MSB:s helikopterupphandling. SD kallar det en skandal och KD kräver att upphandlingen görs om. Men varken MSB:s högste chef Dan Eliasson eller inrikesminister Mikael Damberg (S) vill låta sig intervjuas om kritiken.

Uppdrag granskning och SVT Nyheter har granskat den upphandling av privat helikopterkapacitet som genomförts av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap inför sommarens väntade skogsbränder.

Granskningen visade bland annat att den pilotlista som MSB krävt in från det vinnande bolaget Heliair innehöll piloter som inte blivit tillfrågade, och som säger att de inte kommer att kunna flyga på uppdragen.

SVT granskar MSB:s helikopteraffär

MSB har också efter SVT:s frågor backat från påståenden om hur många helikoptrar myndigheten egentligen upphandlat. Myndigheten har också fått hård expertkritik för sitt val att bara kräva att två av tio helikoptrar måste kunna bära tusen liter vatten.

”Måste göra om och göra rätt”

Mikael Oscarsson (KD) menar att upphandlingen måste göras om.

– Man kan inte leva på tro i de här sammanhangen, säger Mikael Oscarsson (KD) om MSB:s budskap. Foto: SVT

– Har det blivit så här fel så borde man göra om det. Man måste göra om och göra rätt.

MSB säger att de trott att piloterna skulle vara tillfrågade och tillgängliga, men att man nu tror att det kommer att gå bra?

– Man kan inte leva på tro i de här sammanhangen. Man måste veta, det måste dubbelkontrolleras. En upphandling måste vara korrekt, allt annat är fullständigt oacceptabelt.

”Djupt oroande”

Även Liberalernas Allan Widman reagerar på att det förekommit felaktiga uppgifter i processen.

– Det är ju djupt oroande. Då har man gjort en upphandling som inte svarar mot verkligheten.

Roger Richtoff (SD) går ännu längre och ifrågasätter om MSB över huvud taget är lämplig för uppdraget.

– Det är ju ren skandal att man inte kan klara av det här. Man måste kontrollera att alla krav man ställt är tillfyllest. Nu börjar man bli riktigt orolig.

Richtoff menar att ansvaret för bristerna i slutänden faller på MSB:s högsta ledning med generaldirektör Dan Eliasson, och han vill nu att regeringen ska utreda MSB-ledningens kompetens.

– Jag är inte nöjd med det här, och har inte förtroende för att de här ska leda den här verksamheten.

Ansvariga avböjer

MSB:s högste chef Dan Eliasson ställer inte upp på någon intervju om kritiken.

Sverigedemokraterna menar att MSB:s högsta chef är ansvarig för bristerna. Men myndighetens generaldirektör Dan Eliasson ställer inte upp på någon intervju om upphandlingen. Foto: TT

Inrikesminister Mikael Damberg (S) framträdde tidigare i vår på en pressträff med bland andra chefen för vinnarbolaget Heliair, apropå att upphandlade helikoptrar nu också ingår i EU:s nya civilskyddssamarbete.

Damberg har både då och tidigare använt siffran 30 när han beskrivit omfattningen på upphandlingen – alltså den siffra som MSB numera backat ifrån. Men inte heller Mikael Damberg låter sig intervjuas om kritiken mot upphandlingen.

Hans pressekreterare hänvisar frågorna till MSB-ledningen, men uppger i en skriftlig kommentar att det är ”olyckligt” om MSB varit ”otydliga i sin kommunikation”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar MSB:s helikopteraffär

Mer i ämnet