2019 kunde SVT Nyheter och Uppdrag granskning bland annat visa att MSB överdrivit antalet helikoptrar, och att vinnarbolaget Heliair skickat in listor med piloter som skulle vara tillgängliga – men som i flera fall inte var tillfrågade eller ens ville flyga för Heliair. (Se faktaruta.)
Reaktionerna blev starka, SD kallade affären ”en skandal” och KD ville att den skulle rivas upp.
Flera processer
Men så blev det inte. I stället har Heliair i Västerås de gångna åren kunnat fakturera MSB stora belopp – fram till i våras över 160 miljoner.
Samtidigt visar SVT:s nya granskning också att bolaget och dess ägare förekommit i en rad rättsprocesser, och även granskats för sina skattebetalningar.
2019 fick ägaren betala ett skattetillägg, efter att Skatteverket kommit fram till att han tidigare lämnat felaktiga uppgifter om sina inkomster.
De två senaste åren har bolaget Heliair dessutom fått anmärkningar från sin egen revisor för att man inte betalat skatter och avgifter i tid.
SVT:s uppgifter var inte kända för MSB.
– Det var för oss nya uppgifter, säger Robert Wallen, chef för operativa avdelningen på MSB.
Ingen åtgärd
Vid upphandlingen intygade Heliair att man skulle fullgöra sina skyldigheter kring just skattebetalningar, men enligt Wallen är de nya uppgifterna inte tillräckliga för att MSB ska agera.
– Det här är inte tillräckliga skäl för att till exempel häva avtalet.
Samtidigt visar granskningen också att Heliair det gångna året försökt ändra avtalsvillkoren på ett sätt som avvisades av MSB.
– I klartext ville de ha betydligt högre ersättningar än det avtal vi tecknat, säger Robert Wallen (se video).
Heliair avböjer intervju, men har i andra sammanhang tillbakavisat att man skulle gjort något fel.
Avslöjandena om brandhelikopteraffären
- Heliair hade skickat en lista till MSB över tillgängliga piloter, men flera var inte tillfrågade – eller villiga att flyga för Heliair.
- Experter menade dessutom att MSB ställt för låga krav på helikoptrarna.
- Både MSB och dåvarande ministern Mikael Damberg hävdade att avtalet gällde 30 helikoptrar, men i själva verket var bara 10 garanterade. MSB strök siffran på sin sajt och Damberg anmäldes till KU.
- MSB redovisade senare för regeringen hur man skulle kunna öka tillgången på helikoptrar, men upplägget som beskrevs skulle bryta mot lagen – och MSB backade även om det.