Pris och villkor skulle bli annorlunda för en del av helikoptrarna, skrev MSB till regeringen. Ett upplägg som skulle bryta mot lagen. Foto: Robert Henriksson/TT

Ny kritik mot MSB:s helikopteraffär: ”Upplägget skulle bryta mot lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap får ny kritik för sin hantering av den stora helikopterupphandlingen inför sommarens skogsbränder. MSB har presenterat en lösning för att kunna beställa fler helikoptrar utan någon ny upphandling – i ett upplägg som skulle bryta mot lagen.

SVT Nyheter och Uppdrag granskning kunde tidigare i år visa att MSB gjort överdrivna påståenden om hur många helikoptrar som är garanterade i det avtal man skrivit med helikopterfirman Heliair. MSB beskrev det som 30 men i själva verket var det 10.

Samtidigt hade Helair i sitt anbud uppgett att man tillsammans med underleverantörer totalt förfogar över 31 helikoptrar. Och MSB såg också ett behov av att kunna beställa fler än 10 helikoptrar.

SVT granskar MSB:s helikopteraffär

I två skrivelser till regeringen, och mejl till SVT, har MSB beskrivit vad som hände sedan:

”Efter att ha varit i kontakt med HeliAir den 29/5 och begärt ett förtydligande så garanterar VD:n att han via sina underleverantörer har tillgång till 26+5 helikoptrar, men att inställelsetiden och prisbilden inte är den samma som de 10 helikoptrar som ingår i avtalet” heter det i ett PM till justitiedepartementet.

Nya villkor

MSB skulle alltså kunna beställa fler helikoptrar men priset skulle kunna bli högre än i avtalet, och helikoptrarna skulle kunna ta längre tid på sig för att komma fram till en eventuell skogsbrand.

Men det upplägget strider mot lagen, enligt flera experter som SVT talat med.

Det är helt enkelt inte lagligt att göra på det sättet, säger Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt med särskild inriktning på offentlig upphandling.

Hon och andra upphandlingsexperter är tydliga: Antingen ska samma pris gälla för alla helikoptrar som MSB vill använda, eller så måste man göra en ny upphandling. Man kan inte ändra villkoren efter att avtalet tecknats.

Man har avtalat om någonting och så visar det sig att man avtalat om något annat. Det är inte bra. Så får man inte göra, säger Henrik Norinder, adjunkt vid juridiska fakulteten i Lund.

MSB försvarar först upplägget i mejlsvar till SVT, men efter att SVT begärt en intervju och berättat att experterna betecknar lösningen som olaglig, så svänger myndigheten och ger ett nytt besked: Alla helikoptrar ska omfattas av samma priser och villkor. Att man skickat ett annat upplägg till regeringen och försvarat det för SVT beskrivs som en ”kommunikationsmiss”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar MSB:s helikopteraffär

Mer i ämnet