Anna-Karin Baltzari Danfors från Konsumenternas försäkringsbyrå. En väldigt stökig lägenhet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör expertens tre tips vid uthyrning i andrahand. Foto: SVT

”En soptipp” – Det ska du tänka på vid andrahandsuthyrning

Publicerad

Fullständigt kaos, avföring och drivor med skräp. Det möttes Anton Nilsson av när han kom hem till lägenheten som han hyrt ut i andra hand.

Vad gör man om hyresgästen förstör? Försäkringsexperten reder ut.

Lägenheten måste saneras, men det täcker inte Anton Nilssons hemförsäkring. I stället har hans vänner startat en insamling till saneringen.

– Det är viktigt att det är den som hyr som är försäkrad, säger försäkringsexperten, Anna-Karin Baltzari Danfors, i SVT:s Aktuellt.

– Hemförsäkringen täcker inte skadegörelse för den som är behörig, utan bara för obehöriga, det är alltså korrekt att försäkringsbolaget avböjt.

”Riskfyllt att hyra ut”

Som hyresvärd bör man enligt Anna-Karin Baltzari Danfors teckna ett uthyrningstillägg, som täcker skador orsakade av hyresgästen.

– Det är också väldigt bra att ta en deposition som skulle kunna täcka sanering.

Anton Nilsson säger att han tittade på hyresgästens anställningsavtal, inkomst och referenser innan de skrev kontrakt. Hade han tecknat ett uthyrningstillägg är det inte heller säkert att försäkringsbolaget hade ersatt skadorna, enligt Baltzari Danfors.

– Detta hade kunnat anses vara vanvård.

Hör mer i videon ovan.

En ung kille lyser med en ficklampa  i ett kök fyllt av skräp, matrester och intorkat fett.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anton Nilsson, 32, kan inte förstå hur man kan lämna efter sig så mycket skit och inte bry sig om att städa. ”Det ironiska är att soptunnorna står precis utanför ytterdörren”, säger han. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.