Regeringen ger nu på nytt Svenska kraftnät uppdraget att ansöka hos Energimarknadsinspektionen om att få betala ut ett generellt stöd till företagare. Detta ska senast 4 januari 2023.
– Man kommer behöva arbeta snabbt och hårt under jul och nyår. Det är inte förrän Energimarknadsinspektionen tagit sitt beslut, som regeringen kan ta ställning och besluta om stöd, säger Busch.
Med andra ord kommer det i dag inga besked om när det efterlängtade elstödet kan betalas ut – något som många kanske hade hoppats på efter gårdagens löfte om ett besked innan jul.
– Regeringen äger inte tidsramen för när Energimarknadsinspektionen fattar sitt beslut. Det gör att det är svårt att tidsätta, säger Busch.
Måste bli rätt
Energiministern tillägger att hon är övertygad om att myndigheterna gör allt man kan för att arbeta så snabbt som möjligt – men att det samtidigt behöver bli rätt.
Enligt henne är den korta deadline som Svenska kraftnät fått för att lämna in sin nya ansökan ett sätt för regeringen att göra vad man kan för att påskynda processen.
– Jag förstår att det här är ett tufft besked att få, säger hon om dagens besked.
Måste godkännas av EU
Samtidigt har regeringen i dag skickat in en ansökan till EU-kommissionen för att få ett statsstödsgodkännande av stödet för elintensiva företag. Detta stöd uppgår till totalt 2,4 miljarder kronor.
– Så snart EU-kommissionen lämnat ett slutgiltigt godkännande av stödet kommer regeringen fatta beslut om det, säger Busch.
I en tidigare granskning visade SVT Nyheter att storföretag som Cementa och SSAB skulle få rätt till stöd på flera hundra miljoner, trots att de på olika sätt bundit eller prissäkrat sina elkostnader – något som ledde till att Svenska kraftnät sen justerade sin modell.
Svenskt näringsliv uttrycker oro
Att stöd till företagen dröjer är ”djupt olyckligt”, menar Svenskt näringslivs energiexpert Marie Knutson Öy.
– Många företag har det jättetufft, vi befinner oss i ett läge där vi riskerar uppsägningar och att livskraftiga företag går förlorade. Det är djupt olyckligt att vi hamnat i denna situation, säger hon i ett uttalande.
Elintensiva företag
• Använder mycket el i sina produktionsprocesser och har haft en betydande ökning av elkostnader jämfört med 2021
• Är livskraftiga i övrigt
• Ofta verkar på en global marknad med hög konkurrens
• Är centrala för svensk basindustri
Källa: Regeringens hemsida