Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Urban Andersson vid Energiforsk tror att det är möjligt med små modulära kärnkraftsreaktorer i Sverige 2030. Foto: SVT samt Björn Larsson Rosvall/TT

Energiforskaren: Ny svensk kärnkraft möjlig tidigt 30-tal

Uppdaterad
Publicerad

Internetföretaget Bahnhof är ett av flera stora företag som kan tänka sig att investera i ny kärnkraft. Bland annat undersöker man möjligheten att bygga en så kallade liten modulär reaktor, SMR, i anslutningen till ett nytt datacenter i Stockholm. Men energiforskaren Urban Andersson tror att det kommer att dröja många år innan vi ser några kärnreaktorer i de stora städerna.

– Jag tror vi ser ett större behov i exempelvis stål- och batteriindustrin, säger Urban Andersson ansvarig för kärnkraftsforskning på Energiforsk.

– Men visst, framöver, kanske tio år från nu kan man tänka sig att vi hittar mindre modulära reaktorer som är supersäkra som man kan ha nära bebyggelse. Det är fullt möjligt och tänkbart.

Kanada blir det första land som ska bygga så kallade SMR:s och där är planen att de ska vara på plats 2030. En tidshorisont som även skulle vara möjlig i Sverige, tror Urban Andersson.

– Vi ligger inte så långt efter. Både Vattenfall och Fortum har förstudier på ny kärnkraft där såna här små modulära reaktorer ingår och Vattenfall har haft en prognos på att det skulle kunna ta sju år att få dem på plats när man väl trycker på startknappen. Så någon gång i början på 30-talet är inte helt orimligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.