Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hjorthagen i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bahnhofs vd vill bygga kärnkraft i centrala Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Internetföretaget Bahnhof vill bygga en liten reaktor för att driva en ny datahall. Det är bara ett av flera stora företag som kan tänka sig att själva investera i ny kärnkraft, enligt en enkät som SVT Nyheter har gjort.

Flera stora företag som förbrukar mycket el vill satsa pengar för att bygga ny kärnkraft för att klara sitt elbehov i framtiden. Det uppger de i en enkät som SVT Nyheter har skickat till 20 av landets största elförbrukare. Det är gasföretaget Linde (före detta AGA), internetleverantören Bahnhof och gruvföretaget Boliden.

– Att vi ska vara en kärnkraftoperatör, det tror jag inte. Vi är ett metallföretag. Men att däremot i vissa lägen investera för att komma åt elen, det kan man nog tänka sig, säger Mikael Staffas, vd Boliden.

Vill ha cityreaktor

Bahnhof är visserligen en liten elförbrukare jämfört med den tunga industrin, men branschen växer fort. Serverhallar i Sverige förbrukar i dag 3 terawatttimmar (TWh) om året, vilket bedöms fördubblas till 6 TWh inom bara ett par år.

Bahnhof driver sju datacenter centralt i städer i landet och undersöker nu möjligheten att bygga en liten reaktor vid det datacenter som nu byggs i Hjorthagen i Stockholm. Bahnhofs vd Jon Karlung förstår att det provocerar att vilja bygga kärnkraft i centrala Stockholm, men pekar på fördelarna med att bygga nya kraftverk där behoven finns. I städerna finns även elnät och möjlighet att använda spillvärme i fjärrvärmenäten.

– Det är jag absolut beredd att gå in i. Tio år framåt i tiden är det fullt möjligt, säger Jon Karlung.

 I videon: Kolla platsen där Bahnhof vill bygga kärnkraft och hör vad grannarna tycker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.