Sexistisk, arg och cringe – vad betyder emojin?

Uppdaterad
Publicerad

En smiley, en smiley med hjärtan, en smiley som blinkar – det finns många sätt att le åt någon med en emoji. Men kan man använda en emoji fel?

– Om vi exempelvis tar den där emojin som ler lite snett så betyder ju den olika för olika personer och också i olika sammanhang. Är man inte helt bekant med det så kan det bli lite genant i vissa situationer, säger Beata Jungselius, doktor i tillämpad informationsteknologi.

När emojin gjorde sitt intåg bland programmerare på 80-talet kom möjligheten att visa känslor igenom att skriva olika variationer av kommatecken, semikolon och parenteser. På den tiden kallades det emoticon = en sammansättning av engelskans ”emotion” och icon”.

Men i dag har vi emojier för nästan allt. Och vi använder dem flitigt. Varje dag används omkring fem miljarder emojis, enbart på Facebook och i Messenger, enligt statistikföretaget Statista.

– I många fall så tjänar man på att exempelvis skicka en tumme upp i stället för att skriva ”Ja, det blir bra” så det finns ju en form av effektivisering i det hela, säger Beata Junselius.

Enligt henne är effektiviteten en av de främsta anledningarna till att vi börjat förlita oss på emojier och i många fall ersätter text med dem.

– Men på grund av att det är så effektivt och att det går så snabbt när vi slipar av det här ”extra fluffet” som man skulle kunna använda för att förtydliga ett budskap så riskerar det också att bli mer missförstånd.

Menar vi alla samma sak när vi använder en emoji? SVT:s reporter gav sig ut på stan med ett gäng emojis för att testa – se mer i videon!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.