Så gör du en enkel andningövning. Foto: Matilda Sandberg/SVT

Enkel andningsövning som lindrar andningsbesvär vid covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Har du lindriga besvär med andningen, eller tillhör riskgrupp för covid-19 och är isolerad i hemmet? Så här kan du lindra andningsbesvären med hjälp av en enkel övning.

Vid torrhosta

De flesta som får covid-19 får en torrhosta. Även om du inte har hosta med slem kan det kännas bra att, under dygnet, lägga in omgångar med långsamma, djupa andetag där man, om möjligt, håller andan några sekunder efter varje inandning.

Träning och hälsa

Vid slemhosta

Har du hosta med slem är det alltid viktigt (oavsett om du har covid-19 eller inte) att göra andningsövningar för att försöka få bort slemmet från lungor och luftvägar.

Enkel andningsövning, med eller utan hjälpmedel

  1. Ta 3–5 djupa andetag, pys ut luften mot lätt stängda läppar. Du ska försöka öka mängden luft i lungorna.
  2. Ta något vanligt andetag.
  3. Andas in djupt och gör sedan en kraftig utandning med öppen mun och hals, som om du skulle ”imma en spegel”. Vid covid-19 smitta ska du hålla näsduk för munnen. 
  4. Upprepa tre gånger.
  5. Avsluta med några vanliga andetag.
  6. Hela proceduren kan upprepas 2–5 gånger per dag efter behov.

PEP-hjälpmedel

Har du fått ett PEP-hjälpmedel (PEP = motstånd på utandningen) utprovat sedan tidigare kan du använda det. Det är alltid viktigt att man följer specifika hygienrutiner för hjälpmedlet.

Har du behov av andningshjälpmedel kan du få det utprovat av en fysioterapeut.

Just nu ska man dock undvika att använda andningshjälpmedlet som kallas PEP-flaska vid andningsövningar, eftersom bubblande i vatten leder till en dimma av vattendroppar vilket riskerar att öka smittspridningen av covid-19.

Sängliggande med hosta

Om du är sängliggande, försök att lägga dig på mage med stöd av kuddar i perioder under dagen. Ryggliggande ökar risken för avstängda luftvägar. 

Källa: Karin Wadell, professor och specialistfysioterapeut vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus, Monika Fagevik-Olsén, professor och specialistfysioterapeut vid Sahlgrenska Akademin och Sahlgrenska sjukhuset, André Nyberg, docent vid Umeå universitet och Maria Sehlin, Med Dr och specialistsjukgymnast vid Norrlands universitetssjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning och hälsa

Mer i ämnet