Priset på några av de mest centrala delarna av ett påskbord har skjutit i höjden det senaste året. Ägg och hårdost har stigit med omkring 30 procent och lax, gräddfil och smör är nästan 40 procent dyrare i dag än för ett år sedan, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).
Inte allt blir dyrare
Snittökningen på de 15 påskvaror som SVT har jämfört är 21,28 procent. Men det finns vissa varor som ligger en bra bit under den ökningen.
Potatisen är drygt 15 procent dyrare än förra påsken medan brännvin bara gått upp med strax över 2 procent. Färska kryddor – som dill, gräslök och persilja – har stigit i pris med drygt 8 procent.
Sänkta priser efter påsk
Nyligen meddelade Ica att de sänker priserna på utvalda varor, efter att Lidl och Coop sänkt priset på flera livsmedel. Men prisjusteringen träder i kraft först efter påsk, den 11 april.
Kocken och matbloggaren Zeina Mourtadas tips för att hålla nere matkostnaderna är att använda mer av det billiga och mindre av det dyra.
– Nu är ju mejeriprodukter väldigt dyra, då kan man halvera mängden! Det funkar kanske inte lika bra i bakning, där måste man vara mer exakt eftersom det handlar om kemi – men i röror kan det inte gå fel.
Se hur kockarna sparar pengar på påskbordet i videon.
Så mycket har priset ökat på ett år
Smör: 39,36%
Gräddfil och creme fraiche: 38,44%
Färsk lax: 37,69%
Ägg: 30,95%
Hårdost: 30,16%
Hårt bröd: 20,43%
Konfektyr: 17,35%
Sillkonserver: 16,69%
Kaffe: 16,17%
Lammkött: 15,93%
Potatis: 15,73%
Choklad: 15,27%
Te: 14,01%
Färska kryddor: 8,72%
Brännvin: 2,28%
Siffrorna är framtagna av SCB och jämför februari 2023 med februari 2022.