Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/SVT

Erdogan: Sverige kan inte förvänta sig Natostöd efter koranbränningen

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger i ett uttalande att Sverige inte kan förvänta sig turkiskt Natostöd efter koranbränningen i Stockholm, rapporterar nyhetsbyråerna Reuters och AP.

– Det kommer inte att hända, säger Erdogan enligt AP.

Beskedet kommer efter att den dansk-svenske högerextreme politikern Rasmus Paludan på lördagen brände en koran utanför den turkiska ambassaden i Stockholm. Aktionen har resulterat i protester i Turkiet och i flera andra länder.

Erdogan kallar koranbränningen en förolämpning mot alla, inte minst muslimer. Han kritiserar också svenska myndigheter för att tillåta kurdiska grupper att demonstrera med PKK-flaggor.

Sverige och Nato

– Ni låter terrororganisationer löpa amok och förväntar er sedan stöd för att träda in i Nato. Det kommer inte att hända, säger Erdogan på måndagen i en första kommentar till lördagens händelse, enligt nyhetsbyrån AP.

– Om inte Sverige visar respekt för Turkiet och muslimer kommer det inte att ”bli något stöd från oss i Natofrågan”, säger Erdogan vidare.

Vill inte kommentera

SVT Nyheter har sökt utrikesminister Tobias Billström (M), som dock inte vill uttala sig i nuläget.

”Jag kan inte kommentera uttalandet ikväll utan vill förstå exakt vad som sagts. Men Sverige kommer att respektera den överenskommelse som finns mellan Sverige, Finland och Turkiet om vårt Natomedlemskap”, skriver Tobias Billström i en kommentar.

Erdogan pekar ut koranbränningen som ett hatbrott som inte borde skyddas av yttrandefriheten.

– De som tillåtit en sådan skam utanför vår ambassad kan inte längre förvänta sig någon välvilja från oss, säger den turkiske presidenten, enligt AP.

Ratificiering kan dröja

Turkiet är tillsammans med Ungern det enda land som ännu inte ratificerat Sveriges och Finlands ansökan till Nato. SVT:s reporter och tidigare Rysslandkorrespondent Bert Sundström tror att en ratificering kan dröja till efter det turkiska valet den 14 maj.

– Det är det mest negativa beskedet vi har hört från Erdogan hittills, säger han.

Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger till TT att Erdogans utspel bör tas på allvar. Inte heller han tror att det blir någon turkisk ratificering före valet:

– Det tror jag att vi kan glömma, säger Paul Levin.

Video: Tre händelser som väckt ilska i Turkiet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Tre händelser som har väckt ilska i Turkiet. Foto: SVT/Rojavakommittérna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet