Erdogans rådgivare: Lösningen är upp till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet fortsätter att motsätta sig ett svenskt medlemskap i Nato. Under helgen talade Sveriges statsminister Magdalena Andersson med Turkiets president Erdogan men ledarna kom enligt Turkiet inte närmare en lösning.

– Men ge det ett par månader, så tror jag att det går att finna en lösning, säger turkiska presidentens chefsrådgivare Ilnur Cevik.

Det räcker med att ett av Natos 30 medlemsländer säger nej för att Sveriges Natoansökan ska stoppas. Turkiet ställer en rad svårsmälta krav på Sverige.

Landet kräver att Sverige terrorstämplar YPG, de väpnade kurderna i Syrien som bekämpar IS. Enligt Turkiet är YPG en täckmantel för det kurdiska partiet PKK som är terrorstämplade i hela EU.

Sverige och Nato

Turkiet anser också att Sverige måste lämna ut 16 personer som enligt Turkiet har kopplingar till kurdiska partierna PKK, HDP och islamiska Gülenrörelsen.

Ett tredje krav från Turkiet är att Sverige häver det vapenembargo som infördes för tre år efter Turkiets offensiv mot just YPG i Syrien.

”Enades om att de är oeniga”

Sveriges statsminister och Turkiets president talade i telefon under lördagen och ”enades om att de är oeniga”, enligt presidentens chefsrådgivare, Ilnur Cevik.

– Det finns frågor som kräver ett snabbt agerande men svenska lagar förhindrar Sverige från att göra något, säger de.

Det viktigaste kravet för Turkiet är enligt Cevik att Sverige agerar mot PKK och YPG.

– Sverige måste sluta ge en fristad till PKK-terrorister och deras anhängare. Vi ser YPG som en terroristorganisation, en fortsättning av PKK.

”Ge det ett par månader”

Turkiet vill se både skriftliga garantier och ett agerande, säger Ilnur Cevik.

Tror du det går att hitta en lösning?

– Det beror på Sverige. Fram tills nu har det varit svårt eftersom tiden är begränsad. Men ge det ett par månader så tror jag att det går att finna en lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet