• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Eric Thorells mamma Katarina Söderberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katarina Söderberg: Domen förändrar ingenting för oss, Erics familj. Han är ju borta. Foto: Christoffer Hjalmarsson, SVT

Eric Torells mamma: ”Hoppas att polisen tar lärdom”

Uppdaterad
Publicerad

De åtalade poliserna friades för dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell. Mamman Katarina Söderberg hoppas att sonens öde ska leda till förändringar inom polisen.

En tidig augustimorgon 2018 sköts 20-årige Eric Torell till döds i centrala Stockholm efter att polis larmats om en beväpnad man i området.

Senare visade det sig att Eric Torell, som hade Downs syndrom och autism, hade rymt från sitt hem med ett leksaksvapen.

Över ett år har gått sedan Katarina Söderberg förlorade sin son. På torsdagen föll domen mot de tre åtalade poliserna: samtliga friades.

Katarina Söderberg Foto: Christoffer Hjalmarsson, SVT

– Det förändrar egentligen ingenting för oss, han är ju borta. Det gör ingen skillnad, säger Katarina Söderberg till SVT Nyheter efter domen.

”Mycket har gått fel”

Samtidigt tycker hon att rättegången har varit lärorik, bland annat för att hon har fått en inblick i hur de inblandade poliserna tänkte och agerade i samband med den tragiska händelsen.

– Sedan tycker jag det är väldigt mycket som har gått fel under polisinsatsen som jag kanske fortfarande inte riktigt kan förstå. Det kommer jag nog aldrig göra.

”Kommer hända igen”

Fallet Eric Torell har engagerat många i Sverige. Katarina Söderberg hoppas att hennes sons död leder till en större medvetenhet i samhället.

– Jag hoppas att polisen tar lärdom av det här. Jag tror att det kommer hända igen för de här ungdomarna är ute i samhället, de sitter inte längre på institutioner.

Katarina Söderberg berättar att polisen inte har varit i kontakt med henne sedan den där augustimorgonen förra året.

– Det hade varit fint om de hade gjort det. De hade kunnat beklaga sorgen eller frågat om det fanns något de kunde hjälpa till med från deras sida. Men så ser uppenbarligen inte rutinerna ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eric Torell

Mer i ämnet