Ericssons teknologi övervakar i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Den iranska oppositionen har övervakats med hjälp av bland annat svenska Ericssons produkter. Det uppger den amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg som har gått igenom ett hundratal dokument och genomfört omkring 25 intervjuer.

Bland annat har chefer och tekniker som arbetat med systemen intervjuats. Där framgår att Ericsson, brittiska Creativity Software LTD och irländska Adaptive Mobile sålt övervakningsutrustning till Irans regim.

Företagen sålde utrustningen till regimen under de kraftiga protesterna runt presidentvalet 2009. Hundratals människor dömdes av iranska domstolar för att ha demonstrerat, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Ericsson bekräftar

En oppositionsjournalist som fängslades efter att ha protesterat mot regimen uppger att polisen använde hans egen kommunikation via telefonsamtal, sms och mejl som bevis.

-Detta är en handel med döden för de företag som placerar denna teknik i händerna på diktaturer, säger journalisten Saied Pourheydar som bland annat fick framtänderna utslagna av iranska officerare.

Ericsson bekräftar att bolaget under sista kvartalet 2009 sålde gps-liknande teknik till Iran, men att man för exakt ett år sedan beslutade att upphöra med all försäljning till landet.

-Sedan 2009 när de politiska oroligheterna började så minskade vi våra åtaganden i Iran och i slutet av 2010 så har vi helt slutat att göra affärer med Iran på grund av olika sanktioner och att det är oroligt i landet, säger Fredrik Hallstan, presstalesman på Ericsson till Rapport.

Utreder ni er eventuella inblandning i det här på något vis?

-Självklart så utreder vi vad som har hänt och vår inblandning men som vi ser det så har det vi har sålt inte lett till att man har kunnat bli avlyssnad.

-All telefoni i hela världen går att avlyssna för brottsbekämpning och man kan även att se var samtalen har ägt rum.

SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.