Preventivmedel som eventuellt kan komma att bytas ut mot en kräm. Arkivbild. Foto: TT

Erik, 26, smörjer axlarna med kräm – för att inte få barn

Publicerad

Varje morgon smörjer Erik, 26, axlarna med en kräm – för att inte få fler barn. Han och hans fru ingår i en unik studie där ett hormonellt preventivmedel för män just nu testas i flera länder.

– För mig handlar det framför allt om jämställdhet, säger Erik.

Just nu pågår en utvärdering av ett manligt preventivmedel i flera länder, däribland Sverige, som på sikt kan komma att ersätta de p-piller många kvinnor äter i dag.

En av dem som deltar är den 26-årige studenten Erik, som inte vill uppge sitt efternamn.

– Både min fru och jag är insatta i genusfrågan och tycker det är tråkigt att det inte finns något alternativ för män, men så såg vi en annons på Facebook som vi svarade på och därefter tog det bara en vecka innan de kontaktade oss, säger han.

Fick lämna blod- och spermieprover

Sedan en dryg vecka smörjer han varje morgon båda axlarna med en kräm som innehåller hormonet nesteron, som hämmar spermieproduktionen. Eftersom en möjlig biverkan av detta hormon är impotens, innehåller krämen även testosteron.

– Det är hur smidigt som helst. Superenkelt. Man smörjer bara axlarna med en klick på varje axel och sedan är det klart, säger han.

I början fick Erik lämna både blod- och spermieprover. Nu befinner han sig i den första fasen av studien där antalet spermier i sädesvätskan mäts kontinuerligt för att se om det går ner som det ska, vilket kan ta några månader.

”Viktigt att det finns alternativ”

Eventuella biverkningar är inget Erik oroar sig för. Och barn har han redan, två stycken. I stället tycker han att det vore bra med ett preventivmedel för män.

– Det är viktigt att det finns ett alternativ. Förr i tiden var det alltid kvinnans fel om ett par inte blev gravida. Nu har vi kommit längre än så, men det behövs ändå resurser för att bli mer jämställda och det här är ett steg på vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.