Här är de manliga preventivmedlen som forskarna hoppas på

Uppdaterad
Publicerad

Än så länge är kondom och sterilisering de enda preventivmedlen för män. Men nya metoder är på gång – här är tre hopp inom forskningen.

Se gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner förklara hur metoderna fungerar i videon ovan.

P-gel

Vad är det?

En gel som innehåller ett gulkroppsliknande hormon och en låg dos testosteron. Ska hämma mannens spermieproduktion.

Hur långt har man kommit?

I en mindre studie som publicerades 2012 lyckades forskarna få ned männens spermienivå till en miljon per milliliter eller lägre, vilket är det som krävs för att förhindra graviditet. Just nu pågår en stor studie där par i Sverige, USA, Storbritannien, Kenya och Italien får testa p-gelen som enda preventivmetod. Om studien är lyckad väntar en ännu större studie innan gelen kan lanseras.

Vasalgel

Vad är det?

En gel som sprutas in i sädesledarna och blockerar spermierna från att ta sig vidare till urinröret. Ska kunna återställas när mannen inte längre vill skydda sig mot graviditet.

Hur långt har man kommit?

Vasalgelen testades i en studie, som publicerades 2017, på apor. De fick umgås med honor som vanligt under parningssäsongen, men ingen hona blev dräktig. Däremot uppstod vissa komplikationer, till exempel infekterad vävnad. Forskarna kopplar dock detta till själva ingreppet och inte gelen. Vasalgelen har tidigare testats på kaniner. Då lyckades man också avlägsna blockeringen, vilket gjorde att kaninerna blev fertila igen. Nu hoppas forskarna kunna gå vidare och testa metoden på människor.

P-piller

Vad är det?

Är tänkt att fungera på samma sätt som p-piller för kvinnor. Innehåller en kombination av testosteron och syntetisk progesteron.

Hur långt har man kommit?

Nyligen genomfördes en studie med 40 män, varav 30 åt ett p-piller i 28 dagar. Resterande fick ett placebopiller. Ingen av männen upplevde så allvarliga biverkningar att de tvingades sluta äta pillren, vilket var fallet vid en liknande studie 2016.  Däremot upplevde vissa symptom som akne, huvudvärk och trötthet.

Den korta studien visade att man kunde dämpa hormonerna som reglerar testiklarnas funktion. Nu vill forskarna göra en längre studie för att visa att pillren hämmar spermieproduktionen. Sedan kommer man behöva göra en ännu större studie som visar att pillret faktiskt kan förhindra graviditet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.