Denna nya gel, som består av ett flytande plastliknande material, sprutas in i testiklarna och blockerar spermiernas väg genom sädesledarna. Spermierna blir kvar och tas om hand av kroppen och bryts ner.
– Vid manlig sterilisering skär man av sädesledarna. Här pluggar man igen dem i stället, säger Stefan Arver, androlog vid Karolinska Institutet.
Gelen har tidigare testats på kaniner, och experimentet på rhesusapor är nästa steg i forskningen. I framtiden hoppas forskarna kunna göra försök på människor. Studien är gjord i Kalifornien och publiceras i Basic and Clinical Andrology.
Här blev inga barn gjorda
I experimentet sövdes och injicerades totalt 16 rhesusapor med gelen. Sädesledarna hos rhesusapor liknar sädesledarna hos människor, men är något mindre i storlek. Efter ingreppet fick aporna som vanligt umgås med honor under parningssäsongen, men trots flera parningsförsök blev ingen av honorna dräktiga. Stefan Arver är försiktigt positiv till det nya preventivmedlet.
– Tillvägagångssättet är bra, utan hormoner och kemikalier som kan tänkas påverka andra saker i kroppen.
Han tillägger dock att för det nya preventivmedlet ska lyckas lanseras på marknaden behöver man kunna ge injektionerna utan komplikationer, blödningar eller infektioner.
Forskare lite för positiva
Försöket med rhesusaporna var inte fritt från problematik. Hos en av aporna läckte gelen ut efter att en sädesledare skadats vid ingreppet. Två apor utvecklade också granulom, infekterad vävnad, efter att sädesvätska läckt ut i kroppen. Trots detta är forskarna positiva till forskningsresultatet och säger att problemen kan kopplas till själva ingreppet, men att gelen i sig är oskadlig och fungerar som förväntat.
Stefan Arver menar att det nya preventivmedlet kan vara ute på marknaden om fem till tio år, men det är förutsatt att försöken sker utan komplikationer och i större skala. Dessutom måste gelproppen kunna avlägsnas om man vid ett senare skede vill kunna få barn. Än så länge har blockeringen endast kunnat avlägsnas på kaniner.