• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I dag är kondom och sterilisering de enda preventivmetoderna för män. Foto: TT/RFSU

RFSU: Ett nytt manligt preventivmedel hade varit positivt för både hälsa och sexliv

Uppdaterad
Publicerad

Nya preventivmetoder för män skulle inte bara kunna leda till färre oönskade graviditeter. Att dela ansvaret för fertiliteten i större utsträckning skulle också påverka vår hälsa och vårt sexliv, menar Ingrid Frisk på RFSU.

– Det hade varit positivt, inte minst för njutningens skull, säger hon.

Ansvaret för att skydda sig mot en oönskad graviditet har traditionellt sett legat på kvinnor. Något som en ny preventivmetod för män skulle kunna ändra på.

– Det hade blivit mer jämbördiga parter i en sexuell relation, säger Ingrid Frisk, sakkunnig på RFSU och barnmorska.

Hon tror att ett jämställt ansvarstagande när det kommer till fertilitet skulle föra med sig flera positiva effekter. Inte minst i våra relationer.

– Om man utvecklar fler metoder för killar så leder det till mer ömsesidighet i samtalet om hur man skyddar sig, säger hon.

Hon tror också att det skulle kunna förbättra sexlivet för båda parter.

– Att vara trygg i att man inte kommer att drabbas av några infektioner eller en oönskad graviditet ger möjligheten till en starkare lust. Jag behöver inte ligga där och oroa mig, utan kan ge mig hän, säger Frisk.

Kan förbättra hälsan

Många kvinnor i Sverige använder sig av hormonella preventivmedel. För vissa fungerar det bra, men det finns också de som upplever att de inte mår bra av det.

– För dem är det förstås oerhört värdefullt att män också kan ta ansvar för fertiliteten, säger Ingrid Frisk.

På Danderyds sjukhus pågår just nu en studie om ett nytt manligt preventivmedel. Förutom att testa om metoden kan förhindra graviditet tittar man också på vilka biverkningar männen kan få.

Ingrid Frisk menar att ett nytt preventivmedel hade kunnat innebära hälsofördelar för män. Många tjejer vänder sig till ungdomsmottagningar för preventivmedel, vilket gör att de generellt sett tidigare etablerar en kontakt med vården.

– Preventivmedel för män skulle kunna leda till att även killar får en dörröppnare till att söka vård, säger Ingrid Frisk och pekar på att män generellt sett väntar längre än kvinnor med att söka vård.

– När män söker vård är det ofta väldigt allvarligt, säger hon.

”En fråga om jämställdhet”

Ingrid Frisk får medhåll från forskare som håller på att utveckla nya preventivmedel för män.

– Män skulle bli mer medvetna om deras reproduktiva hälsa och det skulle kunna förbättra kvinnors reproduktiva hälsa, säger Christina Wang, forskare vid Los Angeles Biomedical Research Institute i USA,

Svenska forskningskollegan Kristina Gemzell Danielsson på Karolinska Institutet säger att det är en fråga om jämställdhet.

– När man vet hur extremt viktigt det är med preventivmedel i alla möjliga aspekter för livet och hälsan så tycker jag verkligen att det är dags, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.