Han anser att det är ”fifty fifty” att styrräntan höjs med 25 punkter under nästa år.
I onsdags beslutade Riksbanken att lämna räntan oförändrad på 4 procent – efter åtta raka höjningar.
– Inflationstrycket har dämpats men för att den ska fortsätta sjunka och vara låg och stabil så behöver vi fortsatt ha en stram penningpolitik, sa Erik Thedéen då.
”Haft fel tidigare”
I Ekots lördagsintervju betonar han att osäkerheten kring inflationen är fortsatt stor.
– Dels är det en insikt av att vi helt enkelt har haft fel tidigare, och haft fel alltid åt ett håll i den här räntehöjningscykeln, nämligen vi har trott att inflationen ska ge sig men den har överraskat uppåt och det måste man ha med sig, att det finns nåt i den här inflationsprocessen som vi inte riktigt verkar förstå, säger han.
Enligt Erik Thedéen har räntehöjningarna inte haft önskad effekt i alla avseenden, bland annat har man överraskats av att priset på tjänster inte sjunkit mer än de gjort.
En orsak kan vara att hushållen haft större buffertar än vad Riksbanken känt till.
Thedéen önskar mer statistik
Sedan förmögenhetsskatten togs bort 2007 förs ingen statistik över svenskarnas sparanden och tillgångar, vilket försvårar Riksbankens arbete.
I fjol föreslog en utredning att SCB ska börja samla statistik kring hushållens tillgångar och skulder, men än så länge finns inget konkret förslag från regeringen.
– Det här är en stark önskan från Riksbanken och andra myndigheter, men det är ju ytterst politikerna som får bestämma, säger Erik Thedéen.