Foto: SVT

Erika och Björn längtar efter barn

Publicerad

Erika och Björn Westerblad har gjort fem konstbefruktningar utan att lyckas få barn. Under de senaste fem åren har de kastats fram och tillbaka mellan hopp och förtvivlan, men än har de inte gett upp hoppet om ett eget barn.

För fem år sedan började Erika och Björn Westerblad försöka skaffa barn. Rätt tidigt märkte de att allting inte stod rätt till, det efterlängtade barnet ville inte komma till världen. I dag, fem provrörsbefruktningar senare, har de fortfarande inte lyckats. Nu återstår ett IVF-försök och efter det får de tänka om.

– Det känns för jäkligt. Vi kanske är ett av de där paren som bara inte kan få barn tillsammans, säger Erika Westerblad.

Graviditetstestet visade plus

Efter tre misslyckade provrörsbefruktningar visade graviditetstestet äntligen plus, men graviditeten varade bara några dagar och sorgen blev ännu större efter den förlusten. Vid det fjärde försöket hände samma sak.

LÄS MER: Vart tionde par kämpar med att få barn

– Man blir som ett barn, det som man inte får vill man ha ännu mer, säger Björn Westerblad.

– Det gör så ont. Jag vill inget mer än att få barn, säger Erika Westerblad.

”Tråkigt att det är så tabu”

Erika Westerblad vill lyfta fram ämnet ofrivillig barnlöshet och säger att man redan som barn borde få lära sig att det faktiskt kan vara svårt att få barn. Efter att Erika och Björn talat öppet om sin barnlöshet har många andra par kontaktat dem för att prata om sin egen barnlöshet. Flera vill ändå hålla det hemligt.

LÄS MER: Läkare varnar för sent barnafödande

– Det är tabu att tala om barnlöshet, jag förstår inte varför. Det borde inte vara så, säger Erika Westerblad.

Erika och Björn har hela tiden varit öppna med sin barnlöshet och alla behandlingar de gått igenom, och Erika har också valt att skriva blogg om barnlösheten.

– Får vi inte barn så får vi väl leva med det, men det känns tungt. Framtiden har varit att få barn, säger Erika Westerblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.