Foto: SVT

MP-toppen kritisk mot språkröret

Uppdaterad
Publicerad

Före detta språkröret och EU-parlamentarikern Peter Eriksson (MP) riktar kritik mot partikollegan Åsa Romson och de andra partiledarna för deras ovilja att kalla Saudiarabien för en diktatur.

– Man måste göra en tydlig skillnad mellan demokratier och dessa länder, säger han.

Det är i en intervju med SVT:s Margit Silberstein i programmet Rakt på som Peter Eriksson dryftar sin syn på länder som Saudiarabien och Thailand. I förra partiledardebatten var det enbart Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt som ville kalla Saudiarabien och Thailand för diktaturer. De andra valde att använda ordet ”icke-demokrati”, när det handlade om vilka länder som Sverige ska få exportera vapen till.

– Det är inte bra. Man ska säga diktatur om Thailand och Saudiarabien. Det är definitivt så att man måste göra en tydlig skillnad mellan demokratier och länder som har militärstyren, säger Peter Eriksson. 

På frågan om det är fegt av partiledarna att säga ickedemokrati säger han;

–Det skapar otydlighet i väldigt viktiga och centrala principer.

Måste kompromissa

Just nu pågår en utredning kring hur lagen ska skärpas för att det ska bli svårare för svensk vapenindustri att exportera till dessa länder. Förhandstips har gjort gällande att skrivningen kan bli bra mycket svagare än vad många hoppats och att det inte kommer att röra sig om ett förbud mot att exportera till ickedemokratiska länder. Peter Eriksson är kritisk till detta.

– Vi ska säga nej till att beväpna diktaturer, men samtidigt måste ett litet parti som Miljöpartiet kompromissa, säger han.

Samtidigt hyllar Eriksson de nuvarande språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson som lyckats få igenom både satsningar på skola och miljö trots ett svårt parlamentariskt läge och en pressad medial situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.