Förbudet började gälla 1 februari 2018. Foto: Erik Nylander/TT

Ett år med förbudet – så många har bötfällts för ”rattsurfning”

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan blev det förbjudet att hålla mobilen i handen samtidigt som man kör bil. Sedan dess har det väckts åtal eller delats ut böter i fler än 3 400 fall.

– Det finns inget som tyder på att det är ett stort problem, säger Emil Nordlund, trafikstrateg på Polismyndigheten.

Tidigare var lagen skriven på så vis att det bara var olagligt att hålla i mobilen medan man kör om det påverkade körningen på ett farligt sätt. Men 1 februari i fjol skärptes lagtexten. Nu är det förbjudet att över huvud taget hålla i telefonen eller annan kommunikationsutrustning – till exempel en GPS – samtidigt som man kör.

Över 3 400 fall

Enligt Åklagarmyndigheten har det fattats 1 075 beslut om att väcka åtal eller strafföreläggande mot personer som brutit mot förbudet från det att lagen uppdaterades fram till 31 december 2018. Ett strafföreläggande beslutas av en åklagare om den misstänkte erkänt.

Av statistiken framgår däremot inte hur många av fallen som lett till åtal som också inneburit en fällande dom. Myndigheten har ännu inte några siffror för januari 2019.

Sedan fyra månader tillbaka är det även möjligt för polisen att dela ut en bot på 1 500 kronor direkt på plats till den som bryter mot förbudet, förutsatt att personen erkänner gärningen. Det skedde i 2 341 fall fram till 30 januari i år.

Polisen: Inget stort problem

Emil Nordlund, trafikstrateg på Polismyndigheten, tycker att det är för tidigt att säga om den nya regeln har fått någon effekt. Han upplever inte att ”rattsurfning” skulle vara något stort nationellt problem.

– Den stora problembilden som polisen jobbar med när det gäller trafikfrågor är att få ner onykterheten och hastigheten på vägarna, säger han.

Det faktum att polisen nu kan dela ut böter direkt på plats gynnar främst den som bryter mot lagen, enligt Emil Nordlund.

– För polisens del har det ingen betydelse, men det blir enklare för den som har brutit mot lagen om man kan ta emot böter direkt på plats och slipper gå till domstol, säger han.

Tappar fokus

Emil Nordlund säger att det är upp till enskilda polispatruller att rapportera brott när de ser bilister som bryter mot förbudet.

– Problemet med att hålla i mobilen medan man kör är att man tappar fokus, säger han.

Så säger lagen

Från den 1 februari 2018 får du som förare inte använda mobilen eller annan kommunikationsutrustning om du håller den i handen när du kör ett motordrivet fordon. Regeln är till för att skydda dig och andra i din omgivning.

Så här står det i trafikförordningen:

”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen”.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.