Bekämpningsmedlen neonikotinoider anses minska antalet bin och blir förbjudet inom EU. Foto: TT

EU förbjuder insektsgift på grund av bidöden

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen beslutade i dag att förbjuda en grupp av insektsgifter som kallas neonikotinoider. Bekämpningsmedlet har minskat antalet bin. Det påverkar den viktiga pollineringen och har lett till färre fåglar i jordbruksmiljöer. Men odlarna ser inga bättre alternativ.

EU-kommissionen förbjöd 2013 tre bekämpningsmedel inom gruppen neonikotinoider att användas i blommande grödor. Det var ett tillfälligt förbud i väntan på ytterligare utredningar för att kunna avgöra hur medlen påverkar pollinerande bin och humlor.

Nu har Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, konstaterat att de tre ämnena innebär en hög risk för honungsbin, humlor och vilda bin.

Under en omröstning på fredagen röstade 16 av EU:s medlemsländer, inklusive Sverige, för förslaget, medan åtta avstod från att rösta. Fyra länder, Rumänien, Tjeckien, Ungern och Danmark, röstade emot, skriver TT.

Rapsodling minskade

Förbudet 2013 ledde till att vårodling av oljeväxten raps minskade dramatiskt i Sverige. Av de 45 000 hektar där man odlade oljeväxter blev det 4 500 hektar rapsodling kvar sedan insektsgiftet förbjudits.

En viss återhämtning har skett sedan man gått över till den mindre insektskänsliga höstodlingen av oljeväxterna. Många har i stället fått börja bespruta sina grödor med andra kemiska bekämpningsmedel.

Odlare av raps har fått satsa på höstodling i stället för vårraps på grund av förbudet mot bekämpningsmedlet neonikotinoider. Medlet anses effektivt mot angrepp på grödan av jordloppor. Foto: TT

Raps angrips av jordloppor och neonikotinoiderna användes för att behandla fröet för att skydda mot skadeinsekterna. Medlen har använts flitigt i Europa och är långlivade, enligt Kemikalieinspektionen.

– Neonikotinoiderna tas upp i pollen och nektar och finns kvar i kommande odlingssäsonger. De är extremt giftiga för pollinerande insekter, säger Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen till SVT Nyheter.

Vill fortsätta med oljeväxter

– Vi vill ha bättre preparat som inte är farliga för bin och vi vill fortsätta att odla oljeväxter i Sverige. De blommande gula fälten är i sig en väldigt attraktiv gröda för bin, säger Anneli Kihlstrand, vd för SFO, Sveriges frö- och oljeväxtodlare.

Fröet till sockerbetan behandlades med det insektsgift som EU vill förbjuda för att minska angrepp av bladlöss på grödan. Foto: TT

I sockerbetsodlingar har man behandlat utsäde med neonikotinoider mot skadeinsekter som bladlöss och trips. EU-förbudet från 2013 gällde inte odling av potatis och sockerbetor. Men nu vill EU-kommissionen förbjuda neonikotinoiderna även där, vilket upprör odlarna.

– Både miljön och betodlaren förlorar på ett förbud. Vi kommer i stället att behöva bespruta mer och oftare med andra bekämpningsmedel som inte är lika effektiva, säger Anders Lindkvist, generalsekreterare för Betodlarna, en branschorganisation för Sveriges 1 500 odlare av sockerbetor.

Bekämpningsmedlet som EU vill förbjuda anses effektivt mot angrepp av bladlöss i odling av sockerbetor. Foto: Wikimedia commons

– Det finns i dag inga effektiva alternativa bekämpningsmedel eller andra metoder. De som finns kan leda till resistens och bekymmer med andra skadeinsekter. Det finns en risk att ett förbud mot neonikotinoiderna leder till att odlingen av sockerbetor kommer att minska, säger Gunilla Berg, växtskyddsrådgivare på Jordbruksverket.

Viktigt beslut

– Det är ett viktigt beslut att förbjuda medlen. Ett skarpt läge tvingar fram andra alternativ. Det går att odla dessa grödor ekologiskt. Det är ingen naturlag att man ska ersätta ett kemiskt bekämpningsmedel med ett annat, säger Karin Lexén, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

Fakta: Neonikotinoider

Neonikotinoider är en speciell grupp av insektsbekämpningsmedel, insekticider.

De används i exempelvis rapsodlingar där rapsfrön behandlas, betas, med medlen.

Kemiskt har neonikotinoiderna, som namnet antyder, stora likheter med nikotin. Insekterna förlamas och dör vid tillräckligt stor koncentration. Mot vissa skadeinsekter är de mycket effektiva, men de drabbar även vilda bin och humlor.

Vanliga honungsbin drabbas inte lika hårt som de vilda arterna, vilket kan bero på deras samhällen är väldigt stora och tål stora förluster.

Källa: Nature Communications

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.