Pollinering har blivit ett hett ämne sen larmsignaler kommit om att allt fler arter av bin och humlor minskar. En tredjedel av de vilda biarterna är hotade, enligt Artdatabanken.
Frågan står i fokus på Nordens största trädgårdsmässa, som startade under torsdagen.
Kampanjen Surrande parker kommer att dyka upp med olika evenemang i våra parker och på trädgårdsutställningar i hela landet under året tillsammans med nätverket Swedish Society of Public Parks and Gardens.
Avgörande för bra skörd
Både vilda bin och humlor och de odlade honungsbina har pollinerat växter i miljoner år. För en fruktodlare är bin avgörande för en bra skörd. Utan pollinatörerna blir det mindre skördar, sämre utveckling och smak av frukt och bär.
- Frågan är viktig och vi vill skapa förståelse för sambanden mellan insekternas pollinering av växter, vår matproduktion, hela ekosystemet och klimatfrågan, säger Lotta Fabricius Kristiansen från nätverket Pollinera Sverige till SVT Nyheter.
För några år sedan kom larmrapporter om en mystisk bidöd som slog ut många bisamhällen, framförallt i USA. Nu vet man mer och det finns flera orsaker till att de pollinerande insekterna minskar i antal.
Honungsbinas fiende nummer ett är ett kvalster som kommit till Sverige och som våra bin inte är resistenta emot. Kemiska bekämpningsmedel som neonikotinoider försämrar binas navigationsförmåga. Tre av dessa växtgifter har förbjudits tills vidare av EU.
Matbrist för vilda bin
En tredje faktor är att de vilda bina inte hittar tillräckligt med mat i form av nektar och pollen från blommande växter. I de effektiva storskaliga jordbruken finns inte längre variationer av växter och ogräs. Nu vill man uppmuntra lantbrukare att plantera blommande kantzoner och därmed öka mångfalden.
– Man ska inte hänga upp sig på allt elände, det finns mycket man kan göra för att förbättra situationen. Det finns en väg fram, säger Lotta Fabricius Kristiansen, från nätverket Pollinerasverige.se.
Vad göra?
Även som privatodlare kan man välja olika växter som blommar hela säsongen och som är särskilt attraktiva för bin och fjärilar. Man kan även bygga bihotell av bambu eller hyra en andel i en bikupa. Här finns fler tips om hur du hjälper bina att pollinera mera.
Fakta: Så fungerar pollinering
En tredjedel av alla grödor som odlas till den mat vi äter behöver pollineras av vilda eller odlade bin. Utan pollinatörer blir det mindre skördar, sämre utveckling och smak av frukt, bär och nötter.
Honungsbin, humlor och solitärbin är de viktigaste pollinerarna av lantbruksgrödor. Även fjärilar, blomflugor och vissa skalbaggar hjälper till med pollinering.
Pollinering betyder att pollen flyttas från växtens ståndare till pistillen för att befrukta växtens fröämne. Det leder till att nya frön skapas som kan bli nya växter.
Nästan alla blomväxter behöver hjälp med pollinering från olika insekter, men några tar hjälp av vind eller vatten.
Bin besöker inte blommorna för att hjälpa till med pollineringen utan för att hämta mat. De lever av nektar och pollen från blommor på olika växter. Nektar innehåller socker och ger bina energi till att orka flyga och bygga bon. Pollen är fullt med protein och samlas in som mat till larverna och de vuxna bina. Bin kan samla pollen i klumpar på benen eller i pälsen på magen. Det går åt mycket pollen för att samla tillräckligt med mat till de nya larverna.