Kommissionen ger tummen upp till att tills vidare förlänga kontrollerna i ytterligare tre månader.
– Låt mig poängtera att det vi föreslår i dag är ett undantag under extrema omständigheter. Det är inte den nya normen, säger EU:s asyl- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos.
Ygeman: Bra
Förslaget kommer efter hårt tryck från framför allt Tyskland och Danmark om att ge klartecken till en förlängning redan nu. När EU:s stats- och regeringschefer höll toppmöte i Bryssel i förra veckan enades ledarna om att mana till en ”anpassning” av gränskontrollerna för att ”spegla behovet” – en tydlig passning till kommissionen om att medlemsländerna ännu inte anser att det går att återvända till normalläget.
I Sverige har regeringen ännu inte bestämt sig om att be om förlängning eller inte.
– Det är bra att kommissionen har ändrat sig. Vi har nu handlingsfrihet inför vårt beslut i slutet av nästa vecka. Men det är uppenbart att kommissionen ställer betydligt högre krav för förlängning den här gången, säger Anders Ygeman och tillägger att regeringen nu måste analysera vad det innebär.
Vill inte upprepa
Det formella beslutet tas gemensamt av EU:s medlemsstater, på basen av EU-kommissionens förslag.
Från EU-kommissionen är man samtidigt tydlig med att man helst inte vill se den föreslagna tremånadersförlängningen upprepas gång på gång.
– Vi är fast beslutna att arbeta tillsammans med medlemsländerna så att Schengen åter kan bli vad den borde vara: ett fritt inre resande utan kontroller, i kombination med en stark skötsel av våra yttre gränser, säger Avramopoulos i Strasbourg.
EU:s interna gränskontroller
Flera länder inom Schengen-samarbetet har med anledning av flyktingkrisen återinfört tillfälliga interna gränskontroller. Fram till den 12 november gäller kontrollerna i:
* Österrike – vid landgränsen till Slovenien och Ungern
* Tyskland – vid landgränsen till Österrike
* Danmark – vid hamnar med färjetrafik till Tyskland och den dansk-tyska landgränsen
* Sverige – vid hamnar i Polisregion Syd och Väst samt Öresundsbron
* Norge – vid hamnar med färjetrafik till Danmark, Tyskland och Sverige
Källa: EU-kommissionen