EU-liberaler missnöjda med L

Uppdaterad
Publicerad

Att L ingår i en regeringsuppgörelse med SD gillas inte av EU-parlamentets liberala partigrupp, även om inte SD sitter i regeringen.

– Inte tillfredsställande, säger franske gruppledaren Stéphane Séjourné.

Redan direkt efter det svenska valresultatet höjdes irriterade röster i liberala partigruppen RE (Förnya Europa) angående svenska L:s villighet att förhandla om en regering som skulle stödja sig på SD.

Efter förra veckans regeringsuppgörelse väntar nu nya diskussioner inom RE-ledningen vid veckans EU-parlamentssittning i Strasbourg.

– RE har sin grund i kampen mot populism och ytterhögern. Det finns alltid andra sätt att styra på. Den svenska situationen är inte tillfredsställande – det är det minsta man kan säga, fastslår RE-ledaren Stéphane Séjourné på en pressbriefing i Strasbourg och fortsätter:

– Vi vill inte sopa något under mattan. Det här handlar om principer och den här debatten behöver vi ha i gruppen både i dag och i morgon.

Stöd för Karlsbro

Rent praktiskt skulle RE kunna stänga av eller rentav utesluta L från sin grupp. Gruppledaren betonar dock att irritationen gäller partiets agerande i regeringsförhandlingarna och inte Karin Karlsbro, som är den enda EU-parlamentsledamoten från svenska L.

– Det är någon som alltid har kämpat mot ytterhögern. Jag känner mig mycket bekväm med henne och hennes övertygelser, säger Séjourné i Strasbourg.

Karlsbro själv räknar med att kritiken och debatten kommer att fortsätta, men att det inte kommer att påverka hennes roll i partigruppen.

”Svårsmälta delar”

På en pressträff med svenska journalister i Strasbourg konstaterar hon att regeringsuppgörelsen innehåller ”svårsmälta delar”. Samtidigt manar hon det egna partiet att värna sina värderingar, inte minst under våren 2023, då Sverige är ordförandeland i EU:s ministerråd.

– Jag förväntar mig av mitt eget parti att vi under kommande EU-ordförandeskap levererar en klockrent hundraprocentig hög profil när det gäller att försvara rättsstatens principer och jobbar hårt mot de medlemsländer som bryter mot dem – och att det inte på något sätt är så att Sverigedemokraternas syn på detta ges avtryck i arbetet, säger Karlsbro i Strasbourg.

Hör EU-liberalernas gruppledare om det svenska maktskiftet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.