Foto: TT

EU-länder drev igenom flyktingfördelning

Uppdaterad
Publicerad

EU är överens om att fördela 120.000 flyktingar mellan sina länder, enligt uppgifter till SVT. Överenskommelsen slöts efter en omröstning vid kvällens ministermöte där majoriteten var överens – men fyra länder röstade nej.

Tjeckien, Slovakien, Rumänien och Ungern motsatte sig beslutet och röstade nej till förslaget som lades fram vid en omröstning vid det extrainkallade krismötet mellan EU:s ministrar i kväll  Finland, som sagt ja till deltagande, men tryckt hårt på frivilligheten, lade ned sin röst.

Överenskommelsen handlar om att EU-länderna ska ta emot 120.000 flyktingar som i dag finns i Grekland, Italien och Ungern.

#flykt

Inte permanent men tvingande

Flyktingarna kommer att fördelas i EU-länderna utifrån bland annat hur många flyktingar man tidigare tagit emot, hur god ekonomi landet har och hur hög arbetslösheten är.

Fördelningen är inte permanent men tvingande, vilket innebär att även de länder som röstade nej måste följa majoritetsbeslutet.

– Det här är unikt, för man sjösätter en ny princip där man kör över suveräna staters rätt att fatta beslut om sitt eget land, säger SVT Nyheters EU-korrespondent Ulrika Bergsten, på plats vid mötet.

Extremt ovanligt med omröstning

I EU-samarbetet vill man sällan köra över medlemsländernas regeringar med majoritetsbeslut. Därför var det oväntat att man ändå valde att hålla en omröstning i frågan.

– Det är extremt ovanligt att man på den här nivån låter en fråga gå till majoritetsbeslut. EU strävar alltid efter att man ska nå konsensus och det innebär ofta att man försöker jämka lite, säger Ulrika Bergsten och fortsätter:

– Man har dock infört en regel som säger att man kan skjuta upp att ta emot trettio procent av den fördelade kvoten i ett års tid om man har starka skäl för detta. Det här kan man se som en liten kompromiss för de länder som motsätter sig detta.

Toppmöte i morgon

Kvällens beslut bäddar för en tuff strid med framför allt Ungern och dess premiärminister Viktor Orbán när ländernas stats- och regeringschefer möts i morgon.

Från flera håll finns skarp kritik mot Ungerns sätt att agera gentemot migranter och flyktingar med tårgas och militär.

– Jag tycker att EU måste och bör, precis som FN-representanter och Europarådet, uttala kritik. Jag reagerar i alla fall väldigt starkt när man sätter in tårgas mot kvinnor och barn vars enda syfte är att söka asyl, sade migrationsminister Morgan Johansson (S) på väg in till mötet i dag, enligt TT.

Fakta: EU:s asylfördelning

EU-länderna beslutade på tisdagen att fördela 120.000 asylsökande som kommit till Grekland, Italien och ”andra länder” till övriga medlemsstater. Fördelningen görs i enlighet med ländernas storlek, ekonomi och tidigare flyktingmottagande.

Land;Antalet fördelade;

Tyskland;30.974;

Frankrike;23.567;

Spanien;14.588;

Polen;9.241;

Nederländerna;7.091;

Rumänien;4.500;

Belgien;4.451;

Sverige;4.358;

Österrike;3.551;

Portugal;2.986;

Tjeckien;2.892;

Ungern;2.353;

Finland;2.338;

Bulgarien;1.549;

Slovakien;1.458;

Kroatien;1.033;

Litauen;757;

Slovenien;613;

Lettland;511;

Luxemburg;431;

Estland;362;

Cypern;267;

Malta;129;

Storbritannien, Irland och Danmark har av olika undantagsskäl rätt att stå utanför fördelningen. Irland och Danmark har dock aviserat att de kommer att delta på frivillig väg. Även Schweiz och Norge har utlovat deltagande i fördelningen. Ungern räknades inledningsvis som ett av de länderna varifrån asylsökande skulle fördelas, men eftersom landet vägrat delta i systemet behandlas man i stället som övriga länder -–och har därmed tilldelats en egen kvot att ta hand om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet