EU-parlamentet röstar om sommartiden

Uppdaterad
Publicerad

I dag ska EU-parlamentet rösta om ett förslag om att avskaffa växlingarna mellan sommar- och vintertid. Frågan väcktes av Finland, efter ett medborgarinitiativ med 70.000 namnunderskrifter, som ville avskaffa den årliga tidsomställningen.

Inget EU-land kan ensamt avskaffa sommartiden, det måste i så fall göras på EU-nivå. Därför blev det avslag i Finlands riksdag på förslaget från medborgarinitiativet, fast det finns majoritet i den finska riksdagen för att sluta ställa om klockorna varje vår och höst.

I Sveriges riksdag har frågan om att gå över tid sommartid året om varit uppe flera gånger, förra året kom det till exempel in fem motioner om att gå över till sommartid hela året.

Kristdemokraten Tuve Skånberg har motionerat många gånger om att införa sommartid året runt. En annan politiker som vill slopa tidsomställningen är EU-parlamentarikern Fredrik Federley (C), som i dag skriver på SVT Opinion att han hoppas att den snart ska vara ett minne blott.

Infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) sade i förra veckan att han välkomnar diskussionen om sommartid.

Många klagomål

Även i Tyskland och Nederländerna har medborgarinitiativ väckts om sommartiden. Cecilia Wiksröm (L), EU-parlamentariker, är ordförande för utskottet för framställningar och har tagit emot ett hundratal klagomål på tidsomställningen.

I en video på sin egen webbsida säger hon att en ursprungstanke med att införa sommartid var att spara energi och därmed pengar, men att vinsten är marginell samtidigt som tidsomställningen orsakar lidande för många människor.

– Jag tror att det är läge för att vi ska ha en enda normaltid, säger hon.

Cecilia Wikström förklarar att det som parlamentet ska rösta om är att be EU-kommissionen att utreda frågan vidare och sedan återkomma med ett förslag till parlamentet.

Reglerad i EU-direktiv

Att alla EU:s medlemsländer ska ha sommartid mellan sista söndagen i mars och sista söndagen i oktober är reglerat i ett bindande EU-direktiv som började tillämpas 2002.

I resolutionen som parlamentet ska ta ställning till står bland annat att vetenskapliga studier inte har lyckats lägga fram bevis på positiva effekter av tidsomställningen, utan tvärtom har visat på negativa effekter på människors hälsa, jordbruket och trafiksäkerheten.

Sju månader sommartid om året

Sverige införde sommartid på försök sommaren 1916, men efter protester dröjde det till 1980 innan sommartiden infördes igen. Den var ungefär sex månader fram till 1996, då den blev sju månader.

Det som vi i dagligt tal kallar vintertid är egentligen normaltid, medan sommartiden innebär att normaltiden förskjuts med en timme. På våren ställer vi fram klockan en timme, på hösten ställer vi tillbaka den en timme. Syftet med sommartiden är att bättre kunna utnyttja den ljusa delen av dygnet under sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.