EU-val 2024 – följ senaste nytt

Fem år sedan sist – nu är det dags för EU-val igen. Den 6-9 juni ska ledamöter till Europaparlamentet väljas. Följ SVT Nyheters liverapport om EU-val 2024 – som i Sverige sker söndagen den 9 juni.

Fem år sedan sist – nu är det dags för EU-val igen. Den 6-9 juni ska ledamöter till Europaparlamentet väljas. Följ SVT Nyheters liverapport om EU-val 2024 – som i Sverige sker söndagen den 9 juni.

Bilder från Miljöpartiets och Liberalernas valvaka

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur det gick för partierna i EU-valet på 60 sekunder. Foto: SVT

EU-val 2024

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Resultatet i Ungern: Ses som ett stort nederlag

I Ungern fick premiärministern Viktor Orbáns parti Fidesz ihop 44,6 procent av rösterna. Siffror de flesta partierna runt om i Europa bara kan drömma om, säger David Boati, som är på pats i Budapest.

Trots det ses resultatet som ett nederlag.

– Både i förra riksdagsvalet och i förra EU-valet hade Fidesz över 50 procent av rösterna, det där är lite som en magisk gräns nu.

Vad som får kallas som en skräll i Ungern menar David Boati är Peter Magyars Tisza som på några månader samlat en hel del uppmärksamhet och lyckats ta 30 procent av rösterna.

– Det får sägas vara första gången på väldigt länge som Orbán på allvar är utmanad här i Ungern.

Överblick

Pinnat inlägg

Valresultatet fastställt – se det här

Valmyndigheten har fastställt valresultatet för EU-valet, meddelar de i ett pressmeddelande på fredagen.

Totalt har 21 ledamöter valts in i Europaparlamentet, skriver Valmyndigheten. Av dessa blev 10 invalda på personröster.

– Samtliga av dessa skulle blivit invalda även utan personröster, givet sin placering på respektive partis namnvalsedel, säger Henrik Franzon, statistiker på Valmyndigheten, i pressmeddelandet.

En kandidat måste ha fått personröster motsvarande minst 5 procent av partiets alla giltiga röster för att kunna bli invald på personröster.

Ta del av valresultatet och mandatfördelningen mellan partierna via länken nedan, eller klicka här.

SD-kandidaten Dick Erixon till EU-parlamentet

Dick Erixon, Sverigedemokraternas tredjenamn på listan i EU-valet, tar en plats i EU-parlamentet efter en spännande krysskamp med partiets femtenamn, Maria Rosander.

Dick Erixon var länge hotad av Maria Rosander, men när allt var sluträknat saknade hon runt 480 personröster för att kryssa sig förbi.

Även inom Liberalerna pågick en tät personstrid om vem som skulle ta partiets enda mandat i EU-parlamentet. Det blev till sist toppnamnet Karin Karlsbro som behöll platsen framför Anna Maria Corazza Bildt.

(TT)

Sverigedemokraten Dick Erixon talar på en scen.
Dick Erixon har redan gett sig av till Bryssel och Europaparlamentet, där han tog partiets tredje och sista mandat.

Fiasko för Folklistan – katastrof för Nyans

EU-valet blev inte vad något av småpartierna utanför riksdagen hade hoppats på. Det står klart när nu alla 6 589 valdistrikt har räknats.

Folklistan, med toppkandidaterna Jan Emanuel och Sara Skyttedal, fick 0,6 procent, eller 25 900 röster – långt ifrån spärren på 4 procent.

Partiet Nyans, som blev största parti utanför riksdagen i valet 2022, fick 0,04 procent av rösterna, eller knappt 1 800 röster.

Gudrun Schymans parti Klimatalliansen samlade ihop 1 200 röster.

Här kan du ta del av EU-valsresultatet för Sverige.

(TT)

Så många röstade på Folklistan

Folklistan satsade hårt för att komma in i EU-parlamentet med en förhoppning om att nå spärren på 4 procent. Men så blev det inte och på valdagen stod det klart att ingen av de övriga partierna lyckats ta sig in i parlamentet.

Nu har 90 procent av rösterna räknats och det kan konstateras att Folklistan fick 0,62 procent av rösterna, vilket motsvarar
23 916 röster.

Jan Emanuel och Sara Skyttedal med en av partiets valaffischer. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sjöstedt slår Paulsen – sätter nytt kryssrekord

Aldrig tidigare har en svensk kandidat fått så många personkryss i ett val till Europaparlamentet som Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt fick i år. Han har överträffat Marit Paulsens 15 år gamla rekord, rapporterar Altinget.

Folkpartiets Marit Paulsen fick 221 489 personröster i EU-valet 2009 och Sjöstedt har just nu 223 644 kryss från väljarna. Alla röster är ännu inte färdigräknade.

Alice Bah Kuhnke (MP) skulle även hon kunna slå Paulsens toppnotering, men i så fall blir det på marginalen, enligt Altinget.

(TT)

Hör mer om V:s toppnamn i klippet ovan.

Rosander (SD) kan kryssa förbi Erixon (SD)

Sluträkningen av röster efter EU-valet pågår fortfarande under torsdagen och runt 90 procent av rösterna är räknade.

För att kryssas in krävs kryss på 5 procent av rösterna inom ett parti. Maria Rosander (SD) har på torsdagseftermiddagen
fler personkryss än Dick Erixon och 4,95 procent av rösterna. Om hon kryssas in petar hon Erixon som stod som tredjenamn.

Inom Liberalerna är det en kamp mellan toppkandidaten Karin Karlsbro som har personkryss på 15,46 procent av rösterna och tvåan på listan Anna Maria Corazza Bildt som har personkryss på 14,71 procent av rösterna. Högst troligt blir det den förstnämnda som kniper L:s enda parlamentsplats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Säkerhetsfrågor en av EU:s viktigaste frågor"

I Polen har de officiella resultaten nu presenterats och liberalkonservativa regeringspartiet Medborgarkoalitionen behåller ett övertag mot nationalkonservativa Lag och ordning.

Regeringspartiet framhåller att deras, om än blygsamma seger, visar att polska folket står bakom en EU-vänligare väg än det senaste decenniets.

Vid valvakan igår kväll sade Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski – enligt en nylig mätning favorittippad att vinna presidentvalet 2025 – till SVT att EU måste samla sig gemensamt.

Hon kan bli EU:s nya utrikeschef

Det har spekulerats i om Estlands premiärminister Kaja Kallas kommer att erbjudas ett toppjobb i EU-kommissionen. Bland annat har det ryktats om att hon kan bli den som efterträder utrikeschefen Josep Borrell och hon har även nämnts som tänkbar för rollen som försvarskommissionär.

- Jag skulle allvarligt överväga ett acceptera ett jobb i EU-kommissionen, säger hon nu till Politico.

Kaja Kallas säger också att det är ett stort erkännande för både Estland och henne själv att hennes namn nämns "överallt".

Kaja Kallas
Estlands Kaja Kallas kan få toppjobb i EU. Foto: Toms Kalnins/AP/TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SD tillsätter analysgrupp efter chockval

Martin Kinnunen ska leda en analysgrupp som under sommaren ska titta på varför valet blev en besvikelse för partiet, säger han i Agenda på måndagen.

- Hela partiet väntar sig av oss i partiledningen att vi är självkritiska. Vi har inte uppnått de prioriteringar vi gick till val på, säger han.

Han kommenterar också SD-ledamoten David Lång som lämnade riksdagen efter att ha sjungit en rasistisk sång på valvakan.

- Det är ett dräggigt beteende som inte hör hemma på våra valvakor, säger Kinnunen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sjöstedt: "Jätteglad och jättetrött"

Redan på måndagen bar det av mot Bryssel för
Vänsterpartiets förstanamn Jonas Sjöstedt (V).

– Jobbet börjar direkt, säger han.
Att Jonas Sjöstedt tar flyget kan tyckas sticka ut en aning, då han gjort sig känd att tala varmt för järnväg och tåg som en nödvändig klimatsatsning.

Hans pressekreterare Cal Orre svarar så här på frågan om hur det kom sig att Sjöstedt tog flyget till Bryssel:

– Tågen är ganska fullbokade nu på sommaren.

Vänsterpartiet ser just nu ut att få 10,9 procent av rösterna på riksplanet och hela 23,3 procent i Västerbotten.

Åkesson (SD): Valresultatet en chock

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson beskriver gårdagens resultat i EU-valet som "en chock" och "en besvikelse" i ett inlägg på X.

"EU-valet är ett svårt val för vårt parti, det vet vi. Det är väldigt många av våra potentiella väljare som inte tycker det är värt att gå och rösta i detta val. Tyvärr", skriver han.

Åkesson menar samtidigt att det inte är "ett odelat misslyckande" eftersom partiet behåller sina tre mandat i Europaparlamentet.

SVT Nyheter har sökt Jimmie Åkesson.