Foto: SVT/TT

EU-förslag till kvotflyktingar

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen kommer att avsätta 50 miljoner euro för att kunna ta emot 20.000 kvotflyktingar till medlemsstaterna. Det meddelades under en presskonferens vid lunchtid.

Under dagens presskonferens från Bryssel presenterade EU-kommissionen sin nya asyl- och migrationsstrategi och enligt kommissionens vice ordförande Frans Timmermans kommer man redan i slutet av maj att föreslå ett gemensamt system för att ta emot 20.000 kvotflyktingar till medlemsstaterna.

Avsätter 50 miljoner euro

50 miljoner euro kommer också att avsättas för kvotsystemet under 2015 och 2016, och mot slutet av 2015 ska dessutom ett förslag läggas om ett permanent system för hur flyktingar kan fördelas vid en nödsituation.

EU och migrationspolitiken

Och enligt Frans Timmermans är man från kommissionens sida medvetna om att förslagen kommer att utsättas för kritik.

– Det här är dramatiska förslag som kommer att leda till debatt och få utstå kritik. Frågan är komplex – där alla delar är viktiga.

”Omplaceringsmekanism”

EU-kommissionens vice ordförande talade även om vikten av att stödja de medlemsstater som befinner sig under starkast tryck efter den senaste tidens migrationsvågor.

– Vi kommer att öka anslaget till Triton, vidta åtgärder mot människosmugglare och stödja medlemsstaterna som utsätts för störst tryck.  Därför kommer vi att införa en tillfällig omplaceringsmekanism i slutet av månaden.

”Upp till länder att besluta”

Enligt Frans Timmermans kommer de länder dit den största andelen av flyktingarna först kommer kunna skicka tillbaka flyktingar om dessa inte bedöms ha tillräckliga skäl till asyl.

Timmermans sa även under presskonferensen att det enligt EU-fördraget är upp till enskilda länder, exempelvis Storbritannien och Irland, att gå med på det nya förslaget.

– Länderna får nu besluta om de vill vara med i det nya systemet eller inte.

Vid ett senare tillfälle under presskonferensen underströk han att ”kommissionen är fördragets väktare” och att han hoppades på att medlemsländerna skulle visa sig vara solidariska med förslagen till migrations- och asylpolitik.

– Vi måste respektera att vissa länder har valt att ställa sig utanför, men vi hoppas att alla medlemsländer kommer att visa solidaritet.

”Samarbete viktigt”

Dagens EU-strategi presenterades av, utöver Frans Timmermans, utrikesbasen Federica Mogherini och asyl- och migrationsansvarige Dimitris Avramopoulos. Och kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker betonade i förhandsbudskapet behovet av mer pengar för att få till stånd ett samarbete.

– Vi måste höja samarbetsbudgeten, inte sänka den. Vi måste tillsammans – särskilt med de afrikanska länderna – arbeta för att bekämpa smugglarna, säger Juncker.

Förslaget skulle troligtvis komma att omfatta 25 av EU:s 28 medlemsländer, då Storbritannien, Danmark och Irland omfattas av undantag, enligt Lissabon-fördraget, uppger nyhetsbyrån Reuters.

För Sveriges del skulle det handla om en flyktingfördelning på tre procent, medan Tyskland skulle ta emot 18,42 procent av flyktingarna.

600.000 flyktingar

Migrationsfrågan är mer aktuell än någonsin efter att 600.000 människor under förra året sökte asyl i olika EU-länder.

Påtryckningarna på att EU ska agera har varit starka, speciellt efter den senaste stora flyktingbåtkatastrofen där fler än 900 flyktingar dog utanför Libyens kust i april.

Fakta: EU:s kvotfördelning

Hur många kvotflyktingar som varje medlemsland föreslås ta emot kommer i EU-kommissionens förslag att räknas fram med hjälp av fyra faktorer:

 * ländernas folkmängd (40 procent)

 * ländernas totala BNP (40 procent)

 * genomsnittligt antal asylsökande och kvotflyktingar per miljon invånare under de senaste fem åren (10 procent)

 * ländernas arbetslöshet (10 procent)

Källa: EU-kommissionen/TT

Fakta: Tänkbara flyktingkvoter

I EU-kommissionens utkast till förslag om gemensamt mottagande av 20 000 kvotflyktingar har följande siffror tagits fram:

Land Antal kvotflyktingar

Tyskland 3 086

Frankrike 2 375

Storbritannien 2 309*

Italien 1 989

Spanien 1 549

Polen 962

Nederländerna 732

Portugal 704

Rumänien 657

Tjeckien 525

Sverige 491

Belgien 490

Österrike 444

Danmark 345*

Estland 326

Grekland 323

Slovakien 319

Kroatien 315

Ungern 307

Finland 293

Irland 272*

Lettland 220

Bulgarien 216

Litauen 207

Slovenien 207

Luxemburg 147

Malta 121

Cypern 69

 * Storbritannien, Irland och Danmark kan på grund av olika undantag i EU-samarbetet välja att stå utanför systemet – om det överhuvudtaget blir verklighet.

Källa: EU-kommissionen/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU och migrationspolitiken

Mer i ämnet