Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulf Kristersson (M) om Sverigedemokraternas krav på att förhandla om Fit for 55: Finns inte på kartan. Foto: SVT/TT, Fredrik Sandberg

EU:s klimatlagar – en svår prövning för Tidösamarbetet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är en gåta hur Ulf Kristersson (M) ska kunna hålla ihop sitt Tidösamarbete och samtidigt leva upp till EU:s nya klimatlagstiftning.

Möjligen blir lösningen att andra EU-länder sätter klackarna i backen så att det av regeringen hyllade klimatpaketet görs om. Det är i alla fall vad Sverigedemokraterna ser framför sig.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

EU:s klimatpaket Fit for 55 har lovordats av regeringen. Flera av akterna slutförhandlades under det svenska ordförandeskapet vilket sågs som en stor framgång.

– Det är en milstolpe i det globala klimatarbetet. Nu går vi från förhandlingsbordet till verkstadsgolvet, från ord till handling, skrev Ulf Kristersson på Instagram när klimatpaketet var i hamn.

Men särskilt mycket verkstad har det inte blivit. Hur Sverige ska uppfylla de bindande klimatpolitiska kraven till 2030 är höljt i dunkel.

De styrmedel som är tänkta att ersätta den sänkta reduktionsplikten ska inte vara på plats förrän 2027. Och för varje år som Tidöpartierna väntar så kommer det krävas tuffare åtgärder för att nå de utsläppsminskningar som EU-lagstiftningen stipulerar.

Elektrifiering av fordonsflottan tar tid

I kvällens 30 minuter pekar Ulf Kristersson (M) ut elektrifieringen av fordonsflottan som den långsiktiga lösningen. Men det tar tid och i brist på andra styrmedel är höjda bränslepriser det verktyg som står till buds för den som vill minska utsläppen från fossila drivmedel. Samtidigt är det ett omöjligt budskap för partier som 2022 gick till val på att göra det billigare vid pump.

Överkompensation i skog inte troligt

I teorin skulle Tidöpartierna kunna kompensera för ökade utsläpp genom att överprestera när det gäller upptag av kol i skog och mark. Men den som lyssnar på regeringen inser snabbt att den dörren är tvärstängd. Redan nu förväntas Sverige leverera unionens största kolsänka vilket regeringen menar leder till alltför stora begränsningar av svenskt skogsbruk.

I 30 minuter betonade Ulf Kristersson tvärtom att regeringen kommer att driva på för att förändra Sveriges beting när EU-målet för 2040 ska läggas fast.

SD säger nej till utsläppshandel

Det styrmedel som regeringen verkar mest förtjust i är ett nationellt utsläppshandelssystem. Men det säger SD blankt nej till med motiveringen att även det skulle resultera i höjda bränslepriser.

Att intäkterna från ett sådant system skulle kunna användas för att kompensera de hushåll som drabbas hårdast av höjda bränslepriser har ännu inte fått SD att göra tummen upp.

Sverige riskerar böter

Det är kort sagt svårt att se hur Ulf Kristersson ska lyckas hålla ihop sitt Tidösamarbete och samtidigt uppfylla både klimatkrav och tidsplan i “Fit for 55”.

Värt att komma ihåg är att EU-kraven är bindande på ett helt annat sätt än de självpåtagna, nationella klimatmålen. Det innebär att Sverige kan få betala dyra böter om måluppfyllelsen uteblir.

För det största Tidöpartiet är frågan mindre komplicerad. SD har konsekvent röstat emot klimatpaketet i Europaparlamentet och är helt övertygade om att fler EU-länder kommer sätta klackarna i backen när de ser hur de klimatpolitiska kraven pressar väljarnas plånböcker.

Kan sluta med omförhandling för Kristersson

Men att omförhandla Fit for 55 “finns inte på kartan” enligt statsministern. Det ska dock inte uteslutas att det är så det hela kommer att sluta. Och att budskapet då blir att det viktigaste inte är att EU når en viss nivå vid en viss tidpunkt utan att hela unionen strävar åt netto noll utsläpp 2050.

Den givna invändningen mot det resonemanget är att det då blir svårare att uppfylla Parisavtalets 1,5 gradersmål. Och om EU inte lever upp till det, varför ska andra länder då göra det?

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.