Den nya lagen ska ersätta den nuvarande visselblåsarlagen. Enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark påverkar den nya lagen inte meddelarskyddet, som innebär att arbetsgivare inte får efterforska i vem som lämnat uppgifter eller vänt sig till medierna.
– Som anställd ska man inte behöva vara rädda för att hamna i frysboxen om man slår larm om missförhållanden, säger Nordmark.
Lagen kommer att omfatta alla anställda i privat och offentlig verksamhet, Det är en skillnad från den nuvarande lagstiftningen, som endast gäller anställda i offentlig verksamhet och offentligt finansierad verksamhet inom vård, skola och omsorg.
Om man som anställd utsätts för repressalier efter att ha slagit larm kommer man kunna få skadestånd, enligt Eva Nordmark.
Fler visselblåsare skyddas
En skillnad är att fler kommer att omfattas av visselblåsarskyddet jämfört med tidigare. Inte bara anställda ska kunna larma om missförhållanden, utan också till exempel arbetssökande, egenföretagare, volontärer, praktikanter och aktieägare.
Krav kommer också att ställas på att arbetsplatser med fler än 50 anställda ska införa egna kanaler där de anställda ska kunna larma om missförhållanden på ett säkert sätt. Enligt Eva Nordmark kommer det skapa en tydligare ordning för hur rapporter om missförhållanden ska tas om hand.
– Det innebär att arbetsgivare inte kommer kunna vifta bort missförhållanden som lyfts upp, säger hon.
Regeringen kommer att utse myndigheter som får i uppgift att ta emot och följa upp missförhållanden som rapporteras in.
”Stort och viktigt samhällsansvar”
Eva Nordmark påpekar att arbetsgivare som utsätter visselblåsare för hot eller repressalier bryter mot lagen.
– Du som slår larm för att skydda liv och hälsa, eller för att uppmärksamma allvarliga problem, tar ett stort och viktigt samhällsansvar.
Lagen föreslås träda i kraft den 17 december.