Forskare och överingenjör Robert Dalsjö vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, är expert på Natos militära relationer med Sverige. Foto: SVT

Expert om brittiska förslaget: ”Stärker svensk säkerhet – men svårt politiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien erbjuder Sverige och de övriga nordiska länderna ökad militär närvaro med sina marina stridskrafter. Men att skicka permanenta roterande stykor, som den brittiske försvarsministern föreslår, är svårt att genomföra politiskt för Sverige, säger den säkerhetspolitiska experten Robert Dalsjö vid FOI.

– Det skulle stärka svensk säkerhet. Men det skulle vara svårt att sälja politiskt till den Nato-skeptiska opinionen. 

I slutet av mars presenterade Storbritannien sin nya strategi för den arktiska regionen ”High North”. Den omfattar bland annat Sverige, Norge, Danmark Finland och Island.

När Storbritannien presenterade sin nya strategi uttalade sig försvarsminister Ben Wallace för Reuters. Han sade då att Storbritannien även vill placera marina stridskrafter permanent som kan rotera mellan Norge, Sverige, Finland och andra platser i regionen.

– Permanent rotation har amerikanska marinkåren använt i Norge och så man har gjort med Natos närvaro i Baltikum och Polen. En sådan närvaro skulle nog stärka svensk säkerhet, men det skulle kanske vara svårt att sälja politiskt för den Nato-skeptiska opinionen. Så jag tror inte att det ligger i korten i första hand, säger Robert Dalsjö vid Totalförsvarets forskningsinsitut.

Kan uppstå annat läge

Robert Dalsjö bedömer att Ryssland måste agera ännu hotfullare i praktiken om det ska vara politiskt möjligt att placera permanent roterande brittiska militära styrkor i Sverige.

– Om Ryssland agerar på en eventuell svensk eller finsk Natoansökan genom att vara substansiellt hotfulla -  inte bara flytta förband i Ryssland och säga elaka saker, utan också göra saker. Då skulle kanske saken komma i ett annat läge.

Storbritanniens ambassadör talar om ökad brittisk militär närvaro i Sverige i en intervju med SVT och deras försvarsminister föreslår permanent roterande styrkor (Marine strike group)?

– Man kan tänka sig ofta förekommande samövningar mellan svenska amfibiekåren och brittiska marinsoldater. Det skulle inte vara något stort avsteg. Men däremot permanent roterande, då tänker man på en lite mer substansiell närvaro som är beständig över tid.

Nordisk Nato-lösning

Frågan är relevant även om Finland och Sverige skulle bli medlemmar i Nato. Då skulle regeringarna sannolikt göra som andra nordiska länder gjort, bedömer överingenjör Robert Dalsjö som är expert på Natos militära relationer med Sverige.

– När man resonerar om ett finländskt och svenskt Natomedlemskap så tänker nog de flesta att vi skulle kunna gå med på samma villkor som norrmännen och danskarna. Det betyder inga permanenta baser i fredstid. Det betyder inga kärnvapen i fredstid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.