Expert: ”Regeringen slaktar naturvården”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen får kritik för nedskärningar i naturvården som kan förvärra läget för den biologiska mångfalden i den svenska naturen.

– Det är en slakt av naturvården i Sverige, säger Mikael Svensson på SLU Artdatabanken.

Hoten mot den biologiska mångfalden ökar i Sverige. Enligt den senaste rödlistan från 2020 hotas 2 249 växt- och djurarter av utrotning, 11 procent fler än fem år tidigare.

– Det är på väg rent åt helvete, säger Mikael Svensson, miljöanalytiker på SLU Artdatabanken som tar fram rödlistan.

Minskar med en miljard

För att vända utvecklingen vill Naturvårdsverket att regeringen mer än fördubblar anslaget för skydd av värdefull natur från 1,7 till 4 miljarder kronor nästa år. Men i stället skär regeringen ner på pengarna till 685 miljoner år 2025. Det här kan enligt Naturvårdsverket göra att markägare som vill bilda naturreservat inte får möjlighet till det.

– Det kan också i vissa fall bli så att riktigt värdefulla skogar avverkas i stället för att skyddas, säger Claes Svedlindh, avdelningschef på Naturvårdsverket.

Även pengarna till åtgärder för värdefull natur, alltså att bland annat vårda de naturområden som redan är skyddade, minskas med 931 miljoner till nästa år. 

Ministern: satsar över två miljarder

Trots nedskärningarna säger miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att regeringen håller fast vid att andelen skyddad natur i Sverige ska öka till 30 procent av landytan år 2030. I dag är 15 procent naturreservat eller annan formellt skyddad natur, och ytterligare tre procent utgörs av frivilliga avsättningar inom skogsbruket.

– Ja, Sverige har ju skrivit under på att göra det i ett EU-sammanhang, så alla EU-länder är förpliktigade att göra det. Men Sverige kommer så klart ta sig an uppgiften med stor ambition, säger Romina Pourmokhtari.

Men hur ska det gå till när ni skär ner på pengar till värdefull natur?

– Vi satsar fortsatt över två miljarder på skydd av värdefull natur (reds anm: inräknat åtgärder för värdefull natur). Men den förra regeringen har haft många satsningar som har avslutats när den här regeringen tagit över. Nu får man arbeta med nya verktyg i verktygslådan och försöka hitta sätt att skydda värdefull natur med de över två miljarderna som man har att tillgå på det området, säger Romina Pourmokhtari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.