• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Experten om gräsbränder: ”Det kan gå väldigt väldigt fort”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det risk för gräsbrand i stora delar av landet. Är det torrt och blåser kan de gå väldigt fort för en brand att blossa upp. Så gör du för att skydda dig.

Högsommarvärme, långledigt och grillpremiär. Då ökar risken för gräsbränder. Just nu härjar en skogsbrand i Vänge och Buttle på Gotland och de senaste dagarna har skogs- och gräsbränder brutit ut på flera platser i landet.

SMHI varnar nu för stor risk för gräsbränder i stora delar av Svealand och upp över östra delarna av Norrland. Totalt berörs Västernorrlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län, Värmlands län, Örebro län, Östergötlands län, Västermanlands län, Jönköpings län, Uppsala län och Stockholms län.

– Det är väldigt torrt väderläge med högtryck vilket resulterar i att det bjuds på dagar med gott om sol men det innebär också att risken är stor för bränder, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Mindre brandrisk i Götaland

Att risken för bränder är mindre i södra Sverige beror på att årets gräs redan har hunnit börja komma upp där.

– De har mer grönt gräs medan det i stora delar av Svealand är fjolårsgräset som ligger kvar. Det är torrare och mer lättantändligt det är därför det är större risk där. Det här är inget ovanligt, så är det varje år.

Gräsbränder är vanligast just under våren, med en tydlig topp i april. Skogsbränder är vanligast i maj, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Öppen eld totalförbjuden

Men det finns sätt att undvika bränder, och att de sprids. Det viktigaste är att hålla koll på om det råder eldningsförbud i kommunen där man bor eller befinner sig.

– Om det råder eldningsförbud är all öppen eld förbjuden. Då får man hålla sig till att elda i en grill och absolut inte elda gräs. Om du gör upp eld utomhus i en eldstad ska du aldrig lämna den. Sen ska du se till att ha vatten nära så att du kan släcka elden om det skulle ta sig i vegetationen bredvid grillen, säger Marcus Årskog, kommunikatör på MSB.

Är olyckan trots allt framme gäller det att handla snabbt.

– Det kan gå väldigt väldigt fort. Är det torrt i marken och också blåser kan de gå väldigt fort att tappa kontrollen, därför är det så otroligt viktigt att ha koll och inte elda annat i än i fasta grillar när det råder eldningsförbud.

Få bränder orsakas av blixtnedslag

De allra flesta gräs- och skogsbränder orsakas av människan, enligt Marcus Årskog. Vid ungefär tre av tio bränder är orsaken okänd. Endast ett fåtal bränder orsakas av blixtnedslag.

– Man kanske ska bränna av gräs på sin tomt och inte riktigt har koll. Det är många som använder sig av den metoden, men det är absolut förbjudet att bränna av gräs när det är eldningsförbud. Men i regel är folk ganska duktiga på att följa reglerna måste jag säga.

Så gör du om det börjar brinna

Ring 112 och larma räddningstjänsten så att de kan komma till platsen.

Om det inte finns fara för eget liv kan du försöka släcka elden själv.

Vatten är bäst att släcka med, använd gärna en vattenslang.

En spade eller granruskor är också bra för att slå på elden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.