Lars Holmberg, chef för Cancercentrum Uppsala Foto: SVT

Experten råder till fortsatt mammografi

Uppdaterad
Publicerad

Den nya studien kommer knappast att påverka synen på mammografi i svensk vård, tror Lars Holmberg som är chef för Cancercentrum i Uppsala.

Holmberg pekar på att studien bygger på data ända från 80-talet, som också har redovisats i delrapporter.

– Dess resultat har följts upp under väldigt lång tid, och den har varit med i de olika sammanvägningar man gjort för att säga att evidensen för att man ska ha mammografi-screening är god, säger Holmberg som gästade Aktuellts studio i kväll.

Så du känner fortfarande att mammografi, det är en bra grej?

– Ja det gör jag. Sverige har ju en cancervård i internationell toppklass och vi har oerhört bra resultat när det gäller bröstcancerbehandling.  Och jag är övertygad om att mammografiundersökningar är centrala i de resultaten.

Men vi hörde också att det finns risk för överdiagnosticering, det vill säga att man behandlar tumörer som inte är särskilt farliga. Finns det inte problem med mammografin?

– Jo det finns det. Det finns alltid för- och nackdelar till alla stora medicinska åtgärder. Men det gäller ju att väga, var är balansen någonstans. Och man har gått igenom det här väldigt många gånger i mammografins historia. Och nyligen i England till exempel, har man kommit fram till att nyttan överväger nackdelarna.

Men det är många olika undersökningar. Hur ska kvinnor tänka när kallelsen kommer?

– Om man tittar på de stora undersökningarna som gjorts och där man har haft en kontrollgrupp, och gjort ett regelrätt experiment, så är det så att de pekar inte åt en massa olika håll. Utan  när de sammanvägs pekar de entydigt, tycker jag och till exempel Socialstyrelsen, på att det finns en minskning av bröstcancern.

Man kan konstatera att det finns delade meningar, men du tycker alltså att kvnnor ska gå och undersöka sig?

– Ja, det tycker jag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.