Under torsdagen stod det klart att Finland förhandlar direkt med Ryssland om leveranser av Sputnik V. I dag bekräftade vaccinsamordnare Richard Bergström att även Sverige, tillsammans med andra EU-länder, för liknande diskussioner.
– Avsikten från flera av EU:s medlemsländer är att ha ett avtal på plats när eller om EMA (Europeiska läkemedelsmyndigheten) kommer med ett godkännande, säger han under en pressträff.
Det som redan har diskuterats är bland annat volymer och priser. Därtill ska inspektörer åka till Ryssland i början på maj för att få vara med och granska tillverkningen.
– Det är inte omöjligt att vi får ett Sputnikvaccin till Sverige. Inte så jättemycket doser men till juni-juli är det inte omöjligt.
”Svaret är att vi inte vet”
Men hur säkert är egentligen Sputnik V?
– Svaret är att vi inte vet. EMA håller just nu på att titta på deras tekniska data och utifrån det kommer de besluta om huruvida vaccinet ska godkännas, säger Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet och sakkunnig på Folkhälsomyndigheten.
Däremot kan han redan nu leverera en brasklapp:
– Vi har sett väldigt udda biverkningar (blodproppar, reds annm.) hos Astra Zenecas och Janssens vaccin. Sputnik bygger på samma plattform så det finns en viss risk att det kan ge samma biverkingar och jag tror att EMA har ett öga på detta.
Enkelt förklarat, hur lika är de här vaccinen?
– Det är i princip samma koncept, särskilt när det kommer till Janssen. Första dosen av Sputnik är egentligen samma som Janssens vaccin (de bygger på samma virus, reds anm.), men ryssarna ger ytterligare en dos som bygger på ett annat virus.
”Har inte varit så öppna”
Nyligen rapporterade Dagens Industri att forskare misstänker fusk med datan bakom Sputnik V, vad kan man egentligen lita på och inte?
– Det här är ett jobb för EMA. Ryssland har inte varit så öppna från början och man godkände vaccinet redan i augusti innan fas 3-studien. Den senaste datan från fas 3-studien som publicerades i Lancet visade att Sputnik är ett fantastiskt vaccin men det är svårt att kontrollera fusk, det är det EMA ska göra, säger Ali Mirazimi och tillägger:
– Man får hoppas att ingen fuskar. Man leker ju med människors liv, så det vore väldigt konstigt. Men man vet aldrig.
Hur realistiskt är det att svenskar kan få Sputnik V redan till sommaren?
– Det beror på vad EMA kommer fram till.