- Certifikatet föreslås innehålla viktig information såsom namn, födelsedatum, nationalitet och vilket datum det är utfärdat. Utöver personuppgifter är det gröna passet ett bevis som innehåller uppgifter om om eventuell vaccinering, nytagna tester och sjukdomshistoria. Det kommer också att framgå vilket vaccin man har fått.
- Syftet med intyget är att underlätta fri rörlighet inom EU under pandemin. Tanken är att en person som reser till ett annat EU-land ska ha samma fria rörlighet som landets medborgare. De länder som fortsatt kräver nya tester eller karantän av personer som har giltiga certifikat kommer att behöva anmäla det till EU-kommissionen och ”motivera sitt beslut”.
- Det är inte enbart digitalt, utan kommer också i pappersformat. Förslaget går ut på att certifikatet ska innehålla en QR-kod som samlar all nödvändig information och som ska kunna scannas på exempelvis flygplatser. Intyget ska vara helt gratis, fungera i alla EU-länder och finnas på flera språk.
- Vaccinationsbeviset ska tills vidare omfatta de preparat som godkänts av EMA: Pfizer/Biontech, Astra Zeneca, Moderna och Johnson & Johnson. Däremot ska enskilda medlemsländer ha rätt att inkludera andra vaccin, till exempel Ungern som även godkänt kinesiska Sinovac och ryska Sputnik.
- EU-kommissionen har lagt ett bindande lagförslag, vilket innebär att behandlingen av förslaget kan ta lång tid. Innan lagen om ett grönt certifikat är redo att klubbas igenom ska bland annat medlemsländerna behandla frågan. Förslaget ska också förhandlas och beslutas kring i flera EU-instanser innan det EU-gemensamma vaccinintyget kan bli verklighet.
- Kommissionen räknar däremot med att intyget kan börja användas redan till sommaren.
Detta vet vi om de gröna vaccincertifikaten
EU-kommissionen har tagit fram ett förslag om ett standardformat för ett vaccinintyg för att EU-medborgare enklare ska kunna resa inom unionens gränser till sommaren. Detta vet vi om det så kallade ”gröna certifikatet”.
Så arbetar vi
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.