Inflationsexperten om hur du kan parera höjda matpriserna

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för råvaror, förpackningar och drivmedel har skjutit i höjden.

Det speglar sig nu i matpriserna som väntas stiga 3 procent under det kommande året, enligt en ny rapport.

– Det är svårt att se något som inte har ökat, säger Erik Glans, inflationsexpert på Konjunkturinstitutet, i Morgonstudion.

Inflationen ökar kraftigt på flera håll i världen, främst i USA där priserna på varor har stigit snabbt den senaste tiden.

Även i Sverige blir det nu allt dyrare att handla.

Enligt en färsk rapport från branschorganisationen Livsmedelsföretagen steg kostnaderna för råvaror, förpackningar och drivmedel rekordmycket under fjolårets sista kvartal. Och det flaggas nu för att livsmedelspriserna väntas stiga med tre procent under det kommande året och nästa.

– Ännu så länge i kundled har vi inte märkt av det här. Men man ser att livsmedelsföretagen och jordbrukarna ser framför sig en prisökning just för att deras produktionskostnader ökar så mycket, säger Erik Glans, nationalekonom och inflationsexpert på Konjunkturinstitutet, i SVT:s Morgonstudion.

Torrvaror generellt billigare

Som konsument finns det flera saker att tänka på för att undvika ökade kostnader för matkassen, enligt Erik Glans.

– Det beror mycket på i vilken butik man handlar. Men ett tips är att köpa saker som är säsong och att köpa mycket torrvaror som generellt är billigare. Så det går ju till en viss gräns att bryta sitt konsumtionsmönster och äta mer vegetariskt exempelvis, säger han.

”En knäckfråga”

Hittills har även priserna på kläder och skor, liksom el, stigit den senaste tiden. Nyligen aviserade IKEA för höjda priser framöver. Däremot har hemelektroniksektorn ännu inte ökat lika mycket.

Kan våra pengar bli mindre värda?

– Ja, det ser vi ju globalt. I det långa loppet är det lönerna och arbetskostnaderna i huvudsak som styr inflationstakten, säger Erik Glans.

 – Så en knäckfråga är ju om det kommer bli krav på kompensatoriska löneökningarna på grund av inflationen. I Sverige har vi en ganska välfungerande lönebildning så riskerna för att det ska ske i Sverige är kanske mindre än i andra länder, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.