Jonna Bornemark, professor i filosofi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör expertens förklaring till varför öppna relationer blivit mer accepterade. Foto: SVT

Experten om öppna relationer: ”Allt fler relationsformer accepterade”

Uppdaterad
Publicerad

Synen på öppna relationer, eller polygama relationer, har förändrats, enligt experterna.

Att monogami som norm behöver ifrågasättas betvivlar inte Jonna Bornemark, professor i filosofi.

– Den behöver ifrågasättas av det enkla skälet att inte alla mår bra inom den, säger hon i Aktuellt.

Normer är till för att få oss att fungera tillsammans, men olika typer av normer och sätt att ha relationer kan få fler människor att må bra, menar Jonna Bornemark.

Men samtidigt som öppenheten för just öppna relationer ökar finns det en motsatt rörelse.

– Vi har den mer sexualliberala utvecklingen som pågått ett bra tag, men ser i samtiden en konservatism, säger Jonna Bornemark.

Öppna relationer kan ses som själviska

En fördom hon ser är att en öppen relation skulle innebära att man inte behöver bry sig om någon, eller ta ansvar för några relationer.

– Det är klart det finns oetiska praktiker här, men det finns också etiska öppna relationer. Flera betonar att man börjat prata om de här frågorna. Att man kommunicerar saker som annars tas för givet men som det inte är självklart att vi trivs med.

Bygger nya kollektiv

Det pratas om att det här är en del av en ökad individualism, menar Jonna Bornemark. Men hon ser också någonting mer.

–Jag skulle peka på att man bygger nya kollektiv och andra typer av kollektiv på det här sättet. Det är inte så enkelt som att det bara är bra för individen utan man tänker på grupper, men man tänker på grupper och relationer och tar ansvar för dem på ett bredare sätt.

Men är det inte alltid någon som är starkare i ett sånt här förhållande?

– Den frågan går att vända till monogama relationen, är någon alltid starkare i den relationen? Alla problem som finns i monogama relationer kan uppstå här också. Är det en bra relation eller inte hänger mer på hur kompatibla man är, hur bra man är på att kommunicera, att bygga och ta ansvar för relationen. Det hänger inte på typen av relationen man har, säger Jonna Bornemark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.