Normer är till för att få oss att fungera tillsammans, men olika typer av normer och sätt att ha relationer kan få fler människor att må bra, menar Jonna Bornemark.
Men samtidigt som öppenheten för just öppna relationer ökar finns det en motsatt rörelse.
– Vi har den mer sexualliberala utvecklingen som pågått ett bra tag, men ser i samtiden en konservatism, säger Jonna Bornemark.
Öppna relationer kan ses som själviska
En fördom hon ser är att en öppen relation skulle innebära att man inte behöver bry sig om någon, eller ta ansvar för några relationer.
– Det är klart det finns oetiska praktiker här, men det finns också etiska öppna relationer. Flera betonar att man börjat prata om de här frågorna. Att man kommunicerar saker som annars tas för givet men som det inte är självklart att vi trivs med.
Bygger nya kollektiv
Det pratas om att det här är en del av en ökad individualism, menar Jonna Bornemark. Men hon ser också någonting mer.
–Jag skulle peka på att man bygger nya kollektiv och andra typer av kollektiv på det här sättet. Det är inte så enkelt som att det bara är bra för individen utan man tänker på grupper, men man tänker på grupper och relationer och tar ansvar för dem på ett bredare sätt.
Men är det inte alltid någon som är starkare i ett sånt här förhållande?
– Den frågan går att vända till monogama relationen, är någon alltid starkare i den relationen? Alla problem som finns i monogama relationer kan uppstå här också. Är det en bra relation eller inte hänger mer på hur kompatibla man är, hur bra man är på att kommunicera, att bygga och ta ansvar för relationen. Det hänger inte på typen av relationen man har, säger Jonna Bornemark.