”Att det här kan ses som förtal av avliden får nog bedöma som oerhört liten. Med det sagt får vi se hur det spelas ut nästa vecka, det kanske framkommer detaljer som kan anses vara särskilt kränkande för den här personen, även om det är osannolikt. I sådana fall kan saken hamna i ett annat läge men som jag kan bedöma nu är förtalsrisken under promillenivå”, säger Mårten Schultz. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Experten om Palmemordet: ”Förtalsrisken under promillenivå”

Uppdaterad
Publicerad

Chefsåklagare Krister Petersson löper ingen risk om han pekar ut en avliden person som Olof Palmes mördare. Och det gör inte heller de medier eller privatpersoner som väljer att namnpublicera och diskutera händelsen på sociala medier, enligt juristen Mårten Schultz.

– Som jag kan bedöma nu är förtalsrisken under promillenivå, säger han till SVT Nyheter.

Onsdag nästa vecka kommer bli historiskt. Klockan 09.30 kommer chefsåklagare Krister Petersson att presentera sin lösning på Palmemordet  – 34 år efter skotten på Sveavägen.

Det kan då vara så att den som åklagaren hävdar mördade Olof Palme är avliden, något som åklagaren själv spekulerat i. Den personen skulle i sådana fall inte kunna försvara sig mot exempelvis förtal.

Besked om Palmemordet

– Om en person pekas ut som sannolikt skyldig till Palmemordet då föreligger förtal i teknisk mening. Och man behöver nödvändigtvis inte namnge en person, det räcker med att man ger tillräcklig med information för att omgivningen till den avlidna personen ska veta vem det är, förklarar Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

”Ju längre tid som har förflutit desto mer kan man säga”

Men enligt Schultz löper åklagare och medier som väljer att publicera namnet på en avliden gärningsman inte någon större risk för att göra sig skyldiga till förtal av avliden, även om avlidna och deras anhöriga har särskilt skydd av lagen.

– Frågan är om det ändå ska anses tillåtet. Ju längre tid som har förflutit desto mer kan man säga om någon. Det kan aldrig vara ett problem att peka ut de som mördade Caesar exempelvis, där finns ju ett historiskt intresse som väger över.

”Fullständigt osannolikt”

Även Palmemordet är unikt.

– Det är ett nationellt trauma och en av de viktigaste händelserna i modern svensk historia. Yttrandefriheten måste vara väldigt långtgående i de här fallen även när det gäller sådana yttranden som kommer från exempelvis rättsväsendet, i det här fallet Åklagarmyndigheten.

När det gäller medierna är det Justitiekanslern som ska åtala för förtal. Det sker dock extremt sällan, enligt Mårten Schultz. Det som då kvarstår är om anhöriga väljer att väcka talan. Då prövas målet av en jury. Även här är skyddet för yttrandefriheten dock starkt.

– Jag vågar nog säga att det är fullständigt osannolikt att Justitiekanslern skulle åtala några medier som publicerar det här eller att en vanlig åklagare skulle gå på den som diskuterar den här frågan efteråt på Facebook eller Twitter och nämner den döda personens namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besked om Palmemordet

Mer i ämnet