Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan kan du höra Michael Jonsson, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, berätta vad som kan hända med de ryska spioner som utvisas. Foto: Lisa Mattison

Experten: På väg mot spionernas årtionde i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands skuggkrig har fått Sverige att ta i med hårdhandskarna mot Putins spioner. Det uppger Michael Jonsson, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Mellan 2003 och 2021 hade vi inga fällande domar för spionage i Sverige, säger han.

1980-talet var spionernas årtionde i USA.

Det säger Michael Jonsson, forskare på FOI och medförfattare till studien Espionage by Europeans 2010–2021. Den gången, på 80-talet, handlade det om 7-8 fällande domar inklusive ett par högt placerade mullvadar som avslöjades.

Rysslands skuggkrig

– Min bedömning är att det här kan bli spionernas årtionde i Europa. Vi har ett ökande antal fällande domar och ett antal spioner som avslöjas på högt uppsatta befattningar, säger han och fortsätter:

– Och hotet ter sig kvarstå på en hög nivå. Dels i relation till Ryssland och Belarus så länge konflikten i Ukraina pågår, men i ökande grad även gentemot Kina. Det här nya normalläget där vi hör mer och mer om spionage och kontraspionage tror jag är här för att stanna.

400 ryssar har utvisats

Sedan kriget påbörjades har över 400 ryska diplomater, varav många antas vara underrättelsepersonal, utvisats från Europa. Ett hårt slag mot bland andra FSB och GRU.

– När enskild underrättelsepersonal utvisas kanske det inte har en avgörande effekt, men när så väldigt många gör det samtidigt i flera olika länder kan det försvåra och försvaga Rysslands insamling av underrättelser i Europa och Sverige.

I Sverige har vi haft flera uppmärksammade fall de senaste åren.

– Sedan 2021 har vi haft flera fällande domar, gripanden och ett antal avslöjanden kring bland annat olämpliga forskningssamarbeten. Det här signalerar att Sverige bytte policy för några år sedan. I dag är vi mer proaktiva när det gäller kontraspionage.

”Finns en risk”

Hur ska Sverige förhålla sig till att spionaget har ökat?

– På ett balanserat sätt. Det finns en risk att pendeln slår över för långt åt andra hållet när vi går från att ha varit för naiva, öppna och godtrogna. Det behövs en balans i det nya säkerhetsmedvetandet som absolut har påbörjats i många myndigheter och företag.

– Risken är att enskilda individer råkar illa ut eller att man skapar en misstro på vissa arbetsplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysslands skuggkrig

Mer i ämnet