Under gårdagen meddelade utrikesminister Tobias Billström (M) att Sverige utvisar fem ryska diplomater. De fem misstänks för att vara underrättelseofficerare.
Utvisning är ett av statens starkaste vapen mot rysk underrättelseverksamhet. Men det finns risker.
– Man behöver göra en avvägning. Det kan ju finnas fördelar med att veta vilka som är rysk underrättelsepersonal i Sverige så att man har koll på dem, för när de utvisas kommer de ju över tid att bytas ut mot andra och då är det nya personer som man kanske måste upptäcka och bilda sig en uppfattning kring, säger Tony Ingesson, forskare i underrättelseanalys.
Troligt med rysk vedergällning
Tony Ingesson tror också att det sannolikt kommer en vedergällning från Ryssland.
– Då handlar det om utvisning av svensk personal, vilket kan störa vår verksamhet i Ryssland.
Men det finns ytterligare en risk:
– Om ryssarna följer den trend som vi har sett det senaste året ersätter de kanske underrättelsepersonal som har diplomatisk täckmantel med illegalister istället. Det är personer som uppträder med dolt och som inte har diplomatisk täckmantel men tar över de här uppgifterna, säger Tony Ingesson och fortsätter:
– Det kan bli en större utmaning att upptäcka vilka de är och få koll på vilka de är.
”Kommer inte avveckla sin underrättelseverksamhet”
Det låter lite som att utvisar man fem personer så kommer det bara fem nya?
– Det är inte säkert att det blir exakt den balansen men naturligtvis kommer Ryssland inte att avveckla sin underrättelseverksamhet utan man kommer att kompensera på något sätt och försöka återuppbygga det man har förlorat.
Är utvisningarna ett slag i luften eller får det reella konsekvenser för rysk underrättelsetjänst?
– Det beror lite på vad de här fem personerna har sysslat med. Har de varit uppe i en känslig operation eller rekrytering kan den störas så självklart kan det få konsekvenser, framförallt på kort sikt. Samtidigt har utvisningar ett visst signalvärde.