Kustbevakningsflyget patrullerar dagligen havsområdena runt svenska kusten. Ombord finns avancerade system för att i detalj följa fartygsrörelser till sjöss.
På senare år har flygningarna allt mer kommit att handla om att följa den ryska skuggflottan. På en av dessa patrullflygningar deltog i dag delar av regeringen.
– Ryssland och de här fartygen och rederierna ska veta att våra möjligheter att upptäcka dem aldrig har varit bättre än vad de är nu, säger statsminister Ulf Kristersson.
– Det här ger oss bättre förutsättningar att ingripa om något skulle hända, men det bidrar också till avskräckning, att alla som rör sig på Östersjön vet att vi finns närvarande, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.
Vill se samlad strategi
Från regeringens sida vill man nu se en samlad EU-strategi mot den ryska skuggflottan. Orsaken är att verksamheten är både ett miljöhot och ett säkerhetspolitiskt hot, men också att oljetrafiken göder den ryska krigskassan.
– Jag skulle vilja att EU blir mera samlat. Nu sanktionerar vi fartyg efter fartyg men vi skulle behöva en bredare verktygslåda i detta utöver de stora ekonomiska sanktionerna. En samlad strategi mot ryska skuggflottan.
Expertmöte om skuggflottan
På statsrådsberedningen planerar man nu för ett högnivåmöte inom ramen för ”Shadow Fleet Expert Group” som ska hållas i Sverige 19-20 februari, då ett 60-tal specialister från 12 olika länder ska samlas.
– Det blir ett expertmöte som är specialinriktat på ryska skuggflottan så att alla har samma information. Vi vill att fler länder än bara de omedelbart berörda ska intressera sig för skuggflottan, säger Ulf Kristersson.
Undersöker ytterligare inspektioner
Samtidigt står det klart att Sverige ännu inte kommit igång med de försäkringsbevisinspektioner av den ryska skuggflottan som JEF-länderna beslutade om i december, som både Finland och Danmark har börjat med. Varken Kustbevakningen eller Sjöfartsverket har fått fått något regeringsupprag för att inleda kontrollerna.
– Vi tittar just nu på hur vi ska kunna implementera det, de rättsliga förutsättningarna. Det är ett arbete som bedrivs i regeringskansliet, säger Carl-Oskar Bohlin.
Följ med i videoreportaget för att se Kustbevakningens spaning öster om Gotland.