– Ungdomar ska ju inte experimentera med droger, men vissa gör det ändå och inte sällan av just den anledningen. Då tycker jag att man som förälder ska fråga sig hur man vanligtvis reagerar när ens barn har ett normbrytande beteende. Intervenera snabbt och tydligt, men gör det på ett balanserat sätt, säger Petter Karlsson, doktorand i socialt arbete vid Lunds universitet.
Han tipsar också om att försöka ta reda på en rad saker själv, innan man eventuellt kontaktar vården för att få hjälp. Till exempel undersöka hur länge bruket pågått och framför allt vad som ligger bakom.
– Man behöver förstå problemet för att kunna jobba med det och då behöver man ha en god relation till sitt barn. Stäng absolut inte ditt barn ute. Ungdomar använder de droger som deras kompisar använder så sätt dig in i ditt barns sociala sammanhang.
Drogens dubbla effekt
Drogbruket i fråga kan handla om en vilja att experimentera, men det kan också ligga allvarligare problem bakom. Och här behöver man förstå den dubbla effekt som tramadol har.
Tramadol fungerar nämligen inte bara smärtstillande utan har även effekter som liknar vissa antidepressiva läkemedel. Det innebär att drogen inte sällan används i syfte att självmedicinera mot psykisk ohälsa.
– Att tramadol verkar både uppiggande och smärtstillande har såklart betydelse. Man kan känna sig mindre hämmad av drogen, vilket är en effekt som många kan uppskatta. När man jobbar i beroendevården träffar man inte sällan människor som haft ångest hela livet, en ångest som de tidigt insåg att de kunde dämpa med hjälp av alkohol eller andra droger, säger Petter Karlsson.
Har stor beroendepotential
Eftersom tramadol är en opioid som delvis liknar morfin och heroin har drogen stor beroendepotential. Men det är inte bara beroendeutvecklingen som gör att tramadolanvändare söker vård, utan biverkningar som epileptiska anfall och svimningar som kommer av preparatets dubbla egenskaper.
– Många söker vård först när biverkningarna som svimningar och krampanfall dyker upp, vilket är vanligt när brukaren på grund av toleransutvecklingen behöver ta allt större doser för att få önskvärd effekt. Dessa biverkningar gör att tramadol sticker ut bland de andra opioidpreparaten, heroinanvändare upplever till exempel inte de här biverkningarna.
I kombination med alkohol och lugnande läkemedel, som bensodiazepiner, finns också en risk för dödliga överdoser.
Vård mot beroendet
- Utsikterna att sluta med tramadol är ofta goda, antingen på egen hand eller med stöd av socialtjänsten.
- Har man använt tramadol regelbundet kan man få problem med abstinens, till exempel sömnstörningar, ångest, kräkningar, feber och diarré, något som sjukvården kan hjälpa till att behandla.
- Den som har utvecklat ett beroende av drogen kan också få så kallad substitutionsbehandling, LARO, där man med hjälp av läkemedel kan minska suget efter drogen, så att patienten kan fungera i vardagen.
- Om du misstänker att ditt barn tar droger och behöver stöd och hjälp kontakta din kommun för att se vilken hjälp som finns där du bor. Stödlinjen Droghjälpen erbjuder anonymt stöd via nätet och telefon, 020-91 91 91.