Foto: SVT/TT

Experten: Varje år dör 100 personer av asbest

Uppdaterad
Publicerad

Trots att asbest varit förbjudet i årtionden beräknas det finnas omkring 400.000 ton kvar i svenska byggnader. För vanliga människor är risken att exponeras liten. Men för dem som jobbar med rivnings- och reparationsarbeten är risken fortfarande stor. – Varje år dör 100 svenskar i cancer orsakad av asbest, berättar fd. chefläkaren för Bygghälsan, Anders Englund.

Anders Englund var en av de läkare i Sverige som både lyckades bevisa sambandet mellan asbest och lungcancer samt förmådde byggbranchen att förbjuda materialet redan 1976. Han är inte förvånad över att antalet cancerfall orsakade av asbest inte minskar.

– Det beror på den långa utvecklingstiden. Det är inte ovanligt att det dröjer 40 från exponering till insjuknande i cancer. Och asbest förbjöds inte inom byggindustrin förrän 1976. Inom några år kommer antalet fall att minska, säger han.

Fortfarande stora risker

Asbest totalförbjöds i Sverige 1982. Men materialet finns kvar i många hus som byggdes från 1950-talet fram till 1976. Enligt tidningen Arbetarskydd finns 400.000 ton dödlig asbest kvar i byggnader. Något som innebär stora risker för de som arbetar med rivnings- och reparationsarbete. I dag finns tydliga regler för hur asbestsanering ska gå till. Men i många fall följs inte reglerna, berättar Anders Englund.

– Fastighetsägare har inte tillräcklig kunskap och ofta hyrs underentreprenörer in som heller inte har kompetens. Det pågår ett generationsskifte i branschen, både bland arbetsgivare och arbetstagare och då faller kunskapsmängden. Det är väldigt skrämmande, säger han.

Sverige förbjöd först

Det var genom att jämföra cancerregistret med olika yrkesgrupper som Anders Englund såg tydliga samband mellan asbest och framförallt lungcancersjukdomen mesoteliom. Framförallt såg han att isolerare och rörarbetare var överrepresenterade. Hösten 1975 var asbestskandalen ett faktum. Och sedan gick det fort

– Jag är väldigt glad över att Sverige var först i världen med att förbjuda asbest i byggindustrin. Både facket och arbetsgivarna samarbetade väldigt bra och snabbt med detta, säger han.

Detta ska man undvika

Många är, med rätta, rädda för att exponeras för asbest. Men risken är liten, om man inte arbetar med att reparera eller riva byggnader som är byggda under den tidsperiod då asbest användes. Det finns exempel på sådant man ska undvika.

– Om du har eternitplattor på fasader eller balkonger eller värmeisolering i pannrum till exempel. Gamla plastmattor kan vara en risk. Dels för att de innehåller asbest som armering men också för att limmet ofta innehåller materialet. Man bör vara försiktig när man river bort sådana gamla mattor. Om man dessutom ska slipa bort det gamla limmet kan man exponeras för stora mängder damm som innehåller asbest, berättar Anders Englund.

”Föranleder svår smärta”

Varje år dör omkring 100 svenskar av asbestrelaterade sjukdomar. Vanligast är lungcancersjukdomen mesoteliom.

– Den här sjukdomen är väldigt snabb när den väl bryter ut. Den föranleder svår smärta. Det börjar med att patienten får svårt att andas eftersom vätska oftast samlas i lungorna. Det är ovanligt att en person lever mer än ett år efter att ha diagnostiserats med mesoteliom.

Tillåtet i flera länder

I Sverige väntas antalet fall minska de kommande åren, eftersom det är så pass länge sedan asbest förbjöds. Men i flera länder i världen används fortfarande asbest som byggnadsmaterial. Inte minst i Asien.

– I Indien finns ekonomiskt starka grupper som arbetar mot ett asbestförbud. Där kommer människor fortsätta att dö i många år framöver, säger Anders Englund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.