Expertens tips inför vårens däckbyte: Då bör man se över sina sommardäck

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det dags för en av vårens tydligaste markeringar, det årliga bytet till sommardäck. Men fjällresenärerna bör avvakta och behålla dubbarna på, enligt Trafikverket.

Påsken är en av årets stora trafikhelger. Den som planerar att köra bil kan räkna med ombytligt väglag med stora lokala skillnader.

– I södra Sverige är det ganska fritt från is och snö men på kvällar och tidiga morgnar kan det vara halt. Ska du däremot till skidorterna längre upp i landet då är det full vinter, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

– Där uppe är det vinterdäck som gäller.

Undantag för däckbyte

Det är förbjudet att använda dubbdäck från den 16 april – men undantag gäller om det är eller förväntas bli vinterväglag. Den som ändå byter till sommardäck bör vara uppmärksam på att de börjar tappa egenskaper redan under 5 grader, enligt Bengt Olsson.

– Däcken blir ganska hårda och då ska det inte mycket till för att de ska släppa mot underlaget. Det innebär att du måste hålla längre avstånd och köra lite långsammare än du tänkt, säger Bengt Olsson och fortsätter:

– Dessutom ska man inte glömma att hastighetsskyltarna vid sidan av vägen talar om torra sommarvägar. Det är många som tror att man kan köra i samma hastighet även på vintern men det är inte det de är uppsatta för.

Tänk på mönsterdjup

Den som planerar att byta till sommardäck själv bör vara uppmärksam på att de måste ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter, till skillnad från vinterdäck som måste ha minst 3. Men ju djupare mönsterdjup desto bättre, speciellt vid regnigt väder.

– Man rekommenderar att man ska se över däcken redan vid 3-4 millimeters mönsterdjup, säger däckexperten Filippa Hedberg.

Se fler av Filippa Hedbergs tips i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.