Efter ett stort coronautbrott i Trondheim i Norge i förra veckan, där 1000 personer har satts i karantän och 24 personer insjuknat enligt norska Dagbladet, skickade den lokala överläkaren Tove Røsstad in virusprover till Folkhälsoinstitutet.
På måndagen sa samma överläkare i norska medier att de första provsvaren visar på att viruset är en variant som Folkhälsoinstitutet inte tidigare registrerat.
– Det vi har upplevt är att viruset smittar lättare, att du inte behöver vara så nära andra under lång tid för att bli smittad, säger Tove Røsstad till norska TV2.
Allt levande muterar
Men enligt experter som SVT Nyheter talat med är uppgifterna från Norge inte särskilt häpnadsväckande.
– Inte alls, det är helt förväntat. Det här är bara en variant av många som snurrar runt jorden just nu, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.
Varför händer det?
– Allting med arvsmassa muterar. Även vi, det är en del av livet. Det är slumpmässiga förändringar som sker och det är tack vare dem som vi kan anpassa oss till nya förhållanden, säger Niklas Arnberg.
Ingen allvarlig förändring
Jan Albert, professor i mikrobiologi och smittskydd vid Karolinska institutet, reagerar inte heller särskilt starkt på nyheten från Norge.
– Det måste finnas mer tydliga bevis, än det jag tagit del av i dag, för att säga att det är något annorlunda med det här viruset.
På vilket sätt?
– Om det tydligt går att visa att viruset har nya egenskapar eller om det finns tydliga tecken på en annan sjukdomsbild. Då har vi bevis på en förändring som är viktig, säger Jan Albert.
Att väldigt många smittats samtidigt i Trondheim ser Jan Albert inte som ett bevis på en förändring av viruset.
– Jag tror att det handlar mer om miljön som de här personerna vistats i.