– Uppenbarligen finns det en väldigt stark härmningseffekt, åtminstone under den period som vi studerat det här, nämligen mellan februari och maj 2020. Exempelvis härmade Norge Danmark i implemetation av åtgärder, trots att situationen i länderna var väldigt olika, säger Karl Wennberg, professor på Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling på Linköpings universitet, och en av forskarna bakom rapporten.
OECD-länderna undersökta
Forskarna har undersökt hur de 36 medlemmarna i OECD tagit sig an coronapandemin, och undantaget att härma och snegla på grannen är Sverige. Karl Wennberg menar att en förklaring är att det förbjudet med ministerstyre i Sverige, det vill säga att regeringen inte får lägga sig i vad myndigheterna beslutar, såvida de inte ändrar lagstiftningen, något som de gjorde i våras när riksdagen röstade för ett tillfälligt större handlingsutrymme för regeringen.
– Hur länder styrs och beslutsfattartradition är en av de saker som påverkar det här. Det är egentligen bara Sverige där det är förbjudet med ministerstyre, säger Karl Wennberg.
Viktigt att lyssna på expertisen
Karl Wennberg hoppas nu att forskningsrapporten ska hjälpa beslutsfattare under resten av coronapandemin.
– Det är mycket viktigt att titta på vad experterna säger och rekommenderar och de evidens de har på bordet och inte nödvändigtvis tittar på vad andra beslutsfattare i andra länder, som man kanske umgås med, gör vid varje tidpunkt.
Se och hör en längre intervju med Karl Wennberg i klippet ovanför.